MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobede u Drugom svetskom ratu, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Putin je na početku ceremonije koja prethodi vojnoj paradi povodom Dana Pobede u Moskvi, rekao da su ruske strateške snage u stalnoj pripravnosti, prenela je agencija RIA.

”Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera”, poručio je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da ”oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku” grade na licemerju i lažima ”pokušavaju da iskrive istinu” o Drugom svetskom ratu.

”Ruše spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podneli u ime života”, rekao je Putin, dodajući da Dan pobede ”ujedinjuje sve generacije”.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istakavši da je ”cela Rusija” uz njih.

Putin je na ceremoniju na moskovskom Crvenom trgu došao u pratnji lidera Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

indeksonline.rs/Tanjug