AMAN – Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi saopštio je danas da njegova zemlja zahteva međunarodnu istragu o navodnim brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Safadi, koji se danas sastao sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filipom Lazarinijem u Amanu, rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije da bi odgovorni za dokumentovane zločine trebalo da budu izvedeni pred lice pravde, prenosi Rojters.

Prošlog meseca, Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je rezoluciju kojom se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze.

Za rezoluciju je glasalo 28 zemalja, 13 je bilo uzdržano, a šest je glasalo protiv rezolucije, uključujući SAD i Nemačku.

U rezoluciji je naglašena “potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava za zaštitu ljudskih prava kako bi se okončala nekažnjivost”.

Izražena je i “velika zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Izrael negira da je počinio ratne zločine tokom sukoba u Gazi.