Na press konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, predsjednik Sulejman Ugljanin osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju i predstojeće izbore.

Ugljanin je istakao da SDA Sandžaka, kao parlamentarna stranka, od svog osnivanja legalno i legitimno zastupa interese bošnjačkog naroda u Srbiji. Poseban akcenat stavljen je na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem se raspravljalo o usvajanju rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ugljanin je naglasio da je ovaj događaj od ogromnog značaja za Bošnjake, jer predstavlja istorijski trenutak.

“Genocid se ne dokazuje u Generalnoj skupštini; on je već dokazan pred međunarodnim sudovima i našim očima. Sve države, osim Srbije i nekoliko njenih saveznica, priznale su genocid. Nije važno da li su tamo zvanično glasale, ali su genocid priznale,, ” rekao je Ugljanin.

Uoči predstojećih izbora, Ugljanin je pozvao sve učesnike izbora da javno kažu da li su za opstanak Bošnjaka ili se svrstavaju na stranu negatora genocida.