BEOGRAD – Predsednik Kine Si Đinping je izjavio danas u obraćanju u Palati Srbija da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srpskog naroda, koji potvrđuju da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da između dva naroda postoji čelično prijateljstvo.

Si je izrazio nadu da će njegova poseta otvoriti novo poglavlje u odnosima Srbije i Kine.

“Veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Vi ste me pozdravili na aerodromu predsedniče Vučiću i ostali politički lideri su bili takođe tamo i sada sam bio počastvovan tako veličanstvenom ceremonijom, impresioniran i duboko dirnut”, rekao je Si.

On je naveo da su na taj način svedoci tome da srpski narod posmatra kineski narod kao svoje čelične i najbolje prijatelje.

“Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo i postoji snažan osećaj prijateljstva između dve zemlje i to pozdravljam”, rekao je Si.

Dodao je da ga je priređeni doček na aerodromu zaista duboko dirnuo, jer je ceremonija dobrodošlice sa performansom kulturno-umetničkog društva bila izuzetna.

Si je naglasio da su i on i njegova supruga bili dirinuti iskazanim prijateljstvom srpskog naroda, kao i da vidi da koliko je njegov doček bio pažljivo isplaniran i da zna da je predsednik Vučić u tome lično učestvovao.

Predsednik Kine je rekao da je došao u Srbiju u okviru njegove posete Evropi i da je drugi put u Srbiji u periodu od osam godina.

“Ovo puta se pokazuje da su naši odnosi na visokom nivou i da postoji duboko prijateljstvo. Duboko sam impresioniran ljubaznošću naših prijatelja”, naglasio je Si.

Kaže da se živo seća i prošle posete Srbiji i da ga je Vučić od tada puno puta pozvao da dođe u Srbiju.

“I lično sam osetio vašu iskrenost i sa tom iskrenošću možemo velike stvari da postignemo”, naglasio je Si.

Predsednik Kine je rekao da se živo seća posete iz 2016. kada je takođe toplo dočekan od srpskog naroda.

“Moja poseta u to vreme je bila naznaka čeličnog prijateljstva. Kada sam bio u poseti HBIS železari u Smederevu mnogi ljudi su bili na ulicama koji su nas dočekali, a unutar same železare sam imao srdačan susret sa radnicima i video koliko se oni raduju našoj saradnji. Osmeh na njihovim licima je pokazatelj prijateljskog stava”, naveo je Si.

On je rekao da se nada da će ova poseta da otvori novo poglavlje odnosa dve zemlje i
podsetio da su tokom prethodne posete, pre osam godina, dve države odlučile da podignu odnose do obuhvatnog strateškog partnerstva.
“Srbija je postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi”, naglasio je Si.

On je dodao i da se nada da će ova poseta ispuniti očekivanja srpskog naroda.

indeksonline.rs/Tanjug