Naslovna srbija Beograd Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, prvi avion kreće danas

Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, prvi avion kreće danas

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas zaklјučak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica, ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost Srbije da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi upućuje sutra.

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće ambasador Srbije u Egiptu.

Iz Vlade napominju da niko ne može da proceni period u kojem će pomoć Srbije stići do stanovnika Gaze imajući u vidu složenost situacije.

“Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalјe kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste”, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada se istim zaključkom saglasila i sa predlogom Ministarstva spolјnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od 10.000 evra.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version