Naslovna Društvo Srpski vojnici u Pragu na obuci u vazdušnom tunelu

Srpski vojnici u Pragu na obuci u vazdušnom tunelu

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs

BEOGRAD – Pripadnici 63. padobranske brigade koji prolaze napredne oblike obučavanja boravili su u Pragu radi realizacije obuke i trenaža u simulatoru slobodnog pada – vazdušnom tunelu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Ova vrsta obučavanja profesionalnog sastava brigade se realizuje već treći put u Češkoj Republici i predstavlja pripremu za višu padobransku obuku, koja ima za cilj osposobljavanje vojnih padobranaca za vršenje skokova na slobodno dejstvo, specijalnim padobranom tipa krilo, sa naoružanjem i opremom i na terene malih dimenzija.

Tokom dvonedeljnih aktivnosti, pripadnici brigade su praktično usavršavali tehnike i procedure u izvođenju padobranskih skokova, a težište je bilo na savlađivanju elemenata slobodnog pada i uvežbavanju skokova sa torbama za teret, odnosno naoružanje i vojnu opremu.

Značaj obučavanja u vazdušnom tunelu ogleda se u bezbednosti, uštedi materijalnih resursa i, pre svega, u skraćenju trajanja obuke, budući da je svaki od padobranaca Vojske Srbije u vazdušnom tunelu proveo vreme ekvivalentno slobodnom padu ostvarenom prilikom izvršenja oko 50 trenažnih skokova iz vazduhoplova sa visine od 4000 metara.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version