NJUJORK – Bivši američki predsednik Donald Tramp okrivio je administraciju aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena za to što je proglašen krivim za prikrivanje novca i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

“Cela naša zemlja je trenutno lažna. Ovo je uradila Bajdenova administracija da bi ranila ili povredila protivnika, političkog protivnika”, rekao je Tramp novinarima napuštajući sudnicu, nakon što je proglašen krivim po 34 tačke optužnice.

Poručio je da će nastaviti da se bori.

“Borićemo se do kraja i pobedićemo jer je naša zemlja otišla u pakao… Borićemo se za naš Ustav. Ovo još nije gotovo”, rekao je on ispred sudnice na Menhetnu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson ocenio je osuđujuću presudu bivšem predsedniku kao “sraman dan u američkoj istoriji”.

Džonson je opisao suđenje kao “čisto političku vežbu, a ne pravnu”.

“Predsednik Tramp će se s pravom žaliti na ovu apsurdnu presudu i pobediće”, poručio je
Džonson.

Porota Okružnog suda na Menhetnu proglasila je u četvrtak Trampa krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio isplate porno zvezdi Stormi Danijels uoči izbora 2016. godine.

Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo.

Sudija Huan Merčan zakazao je ročište za izricanje kazne za 11. jul.

Protiv bivšeg predsednika su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana pre izbora u novembru.

Tramp se i u tim slučajevima izjasnio da nije kriv.

indeksonline.rs/Tanjug