VAJLDVUD – Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je održao u subotu miting u letovalištu Vajldvud na obali Nju Džersija na kojem je više puta okrivio predsednika Džozefa Bajdena za krivične optužbe s kojima se suočava pred novembarske predsedničke izbore, ocenivši da je postupak koji se u Njujorku vodi protiv njega “Bajdenov sudski proces”.

Tramp je na skupu pred više desetina hiljada ljudi okarakterisao Bajdena kao “totalnog morona”, a sudske procese koji se vode protiv njega kao politički motivisane i tajmingom usmerene da nanesu štetu njegovoj sposobnosti da vodi kampanju, prenosi AP.

“On je budala. On nije pametan čovek. Sada o njemu govorim drugačije, jer su skinute rukavice”, rekao je Tramp o Bajdenu.

Prema oceni Trampovog tima, bivši predsednik je privukao “ogromnu masu” na subotnjem večernjem mitingu u Vajldvudu, oko 240 kilometara južno od Njujoka.

Liza Fagan, portparolka grada Vajldvuda, rekla je za AP da je procenila da je na skupu bilo između 80.000 i 100.000 ljudi.

Trampu su se na bini pridružili, između ostalih, guverner Severne Dakote Dag Burguma i legendarni NFL igrač Lorens Tejlor, registrovani seksualni prestupnik.

Okupljanje na plaži Vajldvud, koje je kongresmen Džef Van Dru, republikanac iz Nju Džerzija opisao kao najveće političko okupljanje u istoriji te savezne države, bilo je osmišljeno kao demonstracija sile u ključnom trenutku za Trampa koji je na manje od šest meseci do izbora suočen sa desetinama optužbi za teška krivična dela u četiri odvojena sudska postupka, navodi američka agencija.

indeksonline.rs/Tanjug