Naslovna srbija Beograd U Beogradu duže od veka postoji originalna kuća iz Kine

U Beogradu duže od veka postoji originalna kuća iz Kine

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bs

BEOGRAD – U beogradskoj Tolstojevoj ulici na Dedinju, nalazi se autentična kineska kuća koju danas za svoj rad koristi Institut za pojas i put, a u Beograd ju je dvadesetih godina prošlog veka doneo bogati srpski trgovac.

“Jako malo informacija imamo, ali prema našim saznanjima, nju je dvadesetih, tridesetih godina prošlog veka, jedan bogati srpski trgovac video u Kini. Kuća mu se dopala, on je kupio, rasklopio, stavio na brod i doneo u Srbiju i ponovo sklopio”, rekao je za Tanjug Bojan Lalić, direktor Instituta za pojas i put.

On je rekao da svi posetioci budu iznenađeni kada ugledaju kuću.

“Molimo sve one koji znaju nešto više o kući da se jave, kako o arhitekturi, tako i o simbolima koji se na njoj nalaze”, rekao je Lalić.

Na pitanje kako reaguju saradnici, pre svega iz Kine, kada vide autentičnu građevinu u Beogradu, kaže da su oduševljeni.

“Već smo dobili i od direktora kineskog Kulturnog centra predlog da malo rade ovde, a
da mi malo radimo kod njih, jer je dobar ambijent. Njegova ekselencija, gospodin ambasador Li Ming nam je bio u poseti sa svojom delegacijom i njemu se dopala izuzetno i rekao je da više vremena provede ovde, što nama s jedne strane daje obavezu da više brinemo o kući, ali sa druge strane i podsticaj da se potrudimo da kao što ambijent izgleda, da i sadržaj bude u skladu sa tim”, kazao je on.

Naglasio je da, kao što se čulo i videlo iz posete predsednika Kine Si Đinpinga, Srbija se prijateljski odnosi ne samo prema ljudima, ekonomiji i političkoj podršci, već i prema kulturi i arhitekturi.

“Ovde se nalazi institut za pojas i put, a mi imamo zadatak da svima koji prepoznaju da je perspektiva razvoja u okviru Pojasa i puta koji danas obuhvata više od 150 zemalja, da pomognemo da dobiju više informacija i koje su glavne smernice u razvoju. Svi su dobrodošli, od promocije knjiga, ideja..naši prijatelji iz Grčke koji su deo inicijative i oni su dobrodošli, ovde ćemo poslužiti i giros jer je i to hrana Pojasa i puta. Imamo i kolumbijsku kafu, jer tamo posluju kineske kompanije, imamo originalni kineski čaj..dakle spajamo kulture i tradicije”, poručio je Lalić.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version