BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da početkom juna počinje izgradnja železničke obilaznice oko Niša i najavio da će 1. jula biti pušten u saobraćaj novi terminal na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”.

Vesić je za Tanjug rekao da će ovaj aerodrom imati kapacitet za više od milion i po putnika godišnje.

Prema njegovim rečima, do kraja jula biće završena brza pruga od Novog Sada do Subotice, što će uz 76 kilometara između Beograda i Novog Sada, ukupno biti 184 kilometara brze pruge.

“Osim toga, nadam se da će do kraja ove godine, a početkom sledeće sigurno, početi
radovi na 230 kilometara dugoj brzoj pruzi između Beograda i Niša, što radimo zajedno sa našim partnerima iz Evropske unije (EU) i za šta je obezbeđeno 2,75 milijardi evra od čega je 610 miliona evra granta, odnosno direktne pomoći EU”, rekao je on.

Pojasnio je da se radi druga i treća deonica te pruge, kako bi do 2028. godine imali brzu prugu između Beograda i Niša i tada će se između ta dva grada putovati tačno sto minuta.

Dodao je da će se između Beograda i Subotice brzom prugom putovati već od kraja ove godine 80 minuta, a da će Mađarska završiti svojih 166 kilometara brze pruge od srpsko-mađarske granice do Budimpešte tako da će se, kako je rekao, između Beograda i Budimpešte putovati dva
sata i 45 minuta, a između Niša i Budimpešte oko četiri sata.

Govoreći o izgradnji pruga naveo je da se već gradi deonica pruge Niš-Brestovac, a da će se rekonstruisati pruga od Brestovca do Preševa, što je granica Srbije sa Severnom Makedonijom, te da će se raditi i dodatnih 50 kilometara do Skoplja.

“Naši grčki prijatelji trenutno rade projekat za brzu prugu od Soluna do Idomenija dužine 76 kilometara, a već rekonstruišu prugu od Atine do Soluna”, rekao je Vesić i dodao da će se Niš naći na najdužoj brzoj pruzi u Evropi čija je dužina 1.521 kilometar, od Budimpešte do Atine.

Ocenio je da će to promeniti život građana Niša u smislu bolje povezanosti i da će u tom gradu moći da se otvore intermodalni terminali za pretovar robe i da će se Niš nalaziti na najvažnijem železničkom koridoru u ovom delu Evrope što, dodao je, znači više investicija i bolji život za Nišlije.

Vesić je naglasio da se dosta gradi i u Vojvodini, pa se osim pruge do Subotice, u glavnom gradu pokrajine Novom Sadu grade dva mosta, a gradiće se još jedan.

Istakao je da se gradi auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, kao i da će Fruškogorski koridor biti završen 2026. godine.

“Tunel Iriški venac dužine 3,5 km koji se gradi na Fruškogorskom koridoru, a koji je najduži u Srbiji, smanjiće dužinu vožnje kroz zaštićeno područje Fruška Gora sa 20 na pet minuta”, istakao je on.

indeksonline.rs/Tanjug