BEOGRAD – Vlada Srbije donela je Odluku o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2024/2025. godinu, koja se odnosi na finansiranje i sufinansiranje pripreme ili nabavke i dodele udžbenika i priručnika, pre svega za učenike i polaznike koji su socijalno i materijalno ugroženi, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ovom odlukom, za koju su opredeljena sredstva u iznosu od 792.000.000 dinara, Ministarstvo prosvete nastavlja realizaciju projekta Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove“ i u novoj školskoj godini, saopšteno je iz vlade.

Vlada je usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Republici Srbiji s obzirom na to da su se za to stekli uslovi, a imajući u vidu značaj doprinosa institucija na čiji delokrug poslova se projekti u ovoj oblasti odnose. Radnu grupu će činiti predstavnici tih institucija.

Na današnjoj sednici usvojen je Zaključak o usvajanju okvirnog dokumenta Republike Srbije za izdavanje zelenih i socijalno održivih obveznica koji će podržati novi oblik zelenog i socijalno održivog koncepta finansiranja, važnog za očuvanje životne sredine i socijalne inkluzije. Usvojeni Zaključak je nastavak sprovođenja potpisane Deklaracije u Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, čime je izražena posvećenost sprovođenju aktivnosti u ovim oblastima.

Imajući u vidu da je organizacija međunarodnih i nacionalnih sportskih takmičenja od značaja za Republiku Srbiju, članovi Vlade dali su saglasnost na kandidaturu Sportskog saveza gluvih za organizovanje 18. pojedinačnog Svetskog prvenstva za gluve i nagluve u šahu u Beogradu 2024. godine i u ove svrhe opredelili sredstva u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Na sednici su doneta rešenja o dodeli novčanih nagrada sportistkinji Jovani Arsić za osvojenu zlatnu medalju u olimpijskoj sportskoj disciplini veslanje, ženski skif, na Evropskom prvenstvu u Segedinu, u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Nagrada u istom iznosu dodeljena je i njenom treneru Nikoli Stojiću.
Novčana nagrada u iznosu od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, dodeljena je i Zoranu Bačulovu, treneru sportistkinje Sare Miljković, koja je osvojila bronzanu medalju u olimpijskoj disciplini boks na Evropskom prvenstvu u boksu u Beogradu.

Na sednici je doneto i Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja sportisti Filipu Graovcu za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini-atletika, bacanje čunja, održanom u Parizu, u Republici Francuskoj, 2023. godine. Priznanje se dodeljuje kao doživotno mesečno novčano primanje u visini dve ipo prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine. Takođe, doneto je i Rešenje o usklađivanju prava na nacionalno sportsko priznanje sportisti Damiru Mikecu koji je postigao vredniji rezultat u odnosu na onaj na osnovu kojet je stekao pravo na nacionalno sportsko priznanje, kada je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u olimpijskoj sportskoj disciplini streljaštvo, 10 t vazdušni pištolj, u Japanu 2021. godine. Ovim rešenjem se utvrđuje da Mikecu pripada nacionalno sportsko priznanje u iznosu od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji za mesec decembar prethodne godine. Donošenje ovog rešenja je od veoma važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje što boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji naše države, pa je samim tim od velikog značaja i interesa za Republiku Srbiju. Nacionalno priznanje dodeljuje se sportistima, državljanima Srbije, osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama ili nosiocima svetskog rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, osvajačima DEJVIS Kup-a ili FED Kup-a Međunarodne teniske federacije.

indeksonline.rs/Tanjug