ANKARA – Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su danas mere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

“Podržaćemo smanjenje inflacije kroz štednju i kontrolu potrošnje u javnom sektoru”, rekao je Šimšek, istakavši da je prioritet vlade smanjenje godišnje stope inflacije koja je u aprilu dostigla skoro 70 odsto.

Kako prenosi turski list Hurijet (Hürriyet), nabavka i iznajmljivanje novih vozila javnih ustanova pauzirana je tri godine, osim za potrebe odbrane i bezbednosti.

Kupovina i izgradnja novih objekata biće obustavljeni na tri godine, osim onih u opasnosti od zemljotresa, a neće biti dozvoljeno ni iznajmljivanje novih objekata, dodao je ministar.

Šimšek je naveo da će postojati ograničenja za isplate državnih službenika u odborima kompanija.
“U javnom sektoru ćemo na tri godine zaposliti onoliko novih kadrova koliko i penzionera. Cilj nam je da vremenom smanjimo broj pomoćnog osoblja. Dalje ćemo razvijati fleksibilne modele rada na daljinu u javnom sektoru”, naglasio je ministar finansija Turske.

On je upozorio da će sve javne institucije u Turskoj i njihovo osoblje morati da poštuju mere štednje i istakao da će biti primenjen “veoma snažan model praćenja, nadzora i sankcija”.

indeksonline.rs/Tanjug