Naslovna srbija Beograd Vučević: Nabavkom Rafala Srbija neće ugroziti vojnu neutralnost

Vučević: Nabavkom Rafala Srbija neće ugroziti vojnu neutralnost

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

BEOGRAD – Mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević rekao je danas da ne misli da će Srbija nabavkom francuskih borbenih aviona “Rafal” narušiti vojnu neutralnost, jer je ona, kako je rekao, pre svega povezana sa politikom koju država vodi.

“S druge strane mogli bismo reći da smo danas zavisni od jedne druge vojne sile, čije avione koristimo i koja jedina može da nam održava te letelice – govorim o MIG-ovima”, rekao je Vučević odgovarajući na tvrdnje poslanika Aleksandra Pavića iz poslaničke grupe “Mi snaga naroda” da će Srbija nabavkom “Rafala” narušiti vojnu neutralnost.

Vučević je dodao da je Srbija imala ponudu i drugih država i sa istoka i sa zapada za nabavku borbenih aviona, ali da postoje problemi transporta posebno kada je reč o ratnom vazduhoplovstvu.

“Da danas imamo luku Bar mi bismo bili daleko samostalniji i mnogo brže i lakše bi se naoružavali. I to jeste razlog zašto smo kod zapadnih partnera otpočeli ove razgovore i nadam se da će biti uspešni”, rekao je Vučević.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi rekao je da neće podržati buduću vladu, a kritikovao je i odnos vlasti prema opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa navodeći da su ostale najsiromašnije u Srbiji i da životni problemi albanske manjine nisu rešeni.

Smatra da je nizak stepen njihove participacije u državnim institucijama, a visoka militarizacija tog regiona, pretežno u albanskim naseljima.

Poslanik “Mi – glas iz naroda” Jovan Janjić rekao je da u ekspozeu mandatara Vučevića piše da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i zapitao zašto bi to bio strateški cilj kada EU, kako kaže, radi protiv interesa Srbije i srpskog naroda.

Poslanik Stranke slobode i pravde Sonja Pernat zatražila je da vlast objasni zašto u Zrenjaninu građani u 21. veku nemaju ispravnu pijaću vodu, dok je poslanik Zeleno levog-fronta Robert Kozma ocenio da će se nastaviti sa “politikom ekonomske nesigurnosti i nejednakosti’.

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kritikovao je posebno deo ekpozea koji se tiče javnih finansija i ekonomije, a njegov stranački kolega Peđa Mitrović veliki broj ministara koji je predložen.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version