Naslovna srbija Beograd Vučević:Predložićemo obavezni vojni rok od 4 meseca,jačamo odbrambenu industriju

Vučević:Predložićemo obavezni vojni rok od 4 meseca,jačamo odbrambenu industriju

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

BEOGRAD – Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

“Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu”, rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

“Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica”, rekao je Vučević.

On je rekao da su stub nacionalne bezbednosti naše zemlje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti, da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je dodao da je zahvaljujući velikim ulaganjima države, Vojska Srbije održala i značajno unapredila svoju operativnu sposobnost, a Ministarstvo odbrane uspešno pripremilo i organizovalo sve subjekte od značaja za odbranu zemlje.

“Ministarstvo odbrane je značajno doprinelo i konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a namenska industrija je postala jedan od motora razvoja industrije i sveukupne privrede Srbije”, naglasio je Vučević.

Vučević je dodao da je Srbija često opredeljena za mir, jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama, ali da je u današnjem vrlo složenom geopolitičkom okruženju, neophodno pojačati odbrambene kapacitete.

“Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije”, rekao je Vučević.

Naglasio je da će nova vlada preduzeti aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranju razvoja sistema odbrane.

“Novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije koja ima visok kredibilitet da zaštiti i odbrani interese Republike Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu”, rekao je on.

Dodao je da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

“Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje – pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu”, rekao je Vučević.

Vučević je istakao da će Srbija ostati posvećena izgradnji mira u svetu kroz angažovanje svojih kapaciteta u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime, kako je naglasio, pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača poverenje u Vojsku Srbije u međunarodnom okruženju, kao i vlastite odbrambene kapacitete i nacionalnu bezbednost.

“Politika odbrane biće čvrsto usmerena na unapređenje odbrambene saradnje, prvenstveno u neposrednom okruženju, kroz učešće u regionalnim inicijativama koja imaju značaj za jačanje poverenja, a time i uticaj na mir i stabilnost”, rekao je Vučević.

On je ocenio da je jedan pokazatelja dobrog rada vlade u prethodnom periodu konstantan uspeh Srbije na listi “Global Firepower”, gde je u poslednje dve godine zabeležen napredak od pet pozicija, a tokom poslednjih sedam godina pomak od čak 33 mesta.

“Odbrambena politika buduće vlade obezbediće da se ovaj pozitivan trend nastavi i Republika Srbija bolje pozicionira u globalnoj vojnoj areni”, ocenio je Vučević.

Dodao je da su privredna društva iz grupacija odbrambene industrije Srbije u poslednjih nekoliko godina uspela da samostalno investiraju značajna sredstva u revitalizaciju, modernizaciju i unapređenje dela svojih proizvodnih kapaciteta.

“Tokom 2023. godine obezbeđen je potsticaj preduzećima odbrambene industrije Srbije u vidu investicionog programa za unapređenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta od vrednosti od 11,6 milijarde dinara, a novi investicioni program planiran je u narednom periodu s obzirom na povećani obim potražnje za proizvodima naše namenske industrije na domaćem i svetskom tržištu”, rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da je ulaganje u razvoj novih tehnologija dovelo do porasta proizvodnje savremenih sredstava.

“Uvode se novi tipovi naoružanja sa boljim karakteristikama koji su konkurentniji i profitabilniji na svetskom tržištu, što je naročito bitno sa pozicije očekivanih kompleksnih uslova izvoza i poslovanja uzrokovanim novim izazovima, rizicima i pretnjama”, rekao je Vučević.

Dodao je da je zahvaljujući povećanim sposobnostima i naporima Vojno-tehničkog instituta i odbrambene industrije Srbije, od oktobra 2022. godine u arsenal Vojske Srbije uvedeno 57 novih tipova naoružanja, čime je nastavljen kontinuitet višestrukog, ubrzanog razvoja naoružanja vojne opreme tokom poslednjih 10 godina.

“Vojsci je u istom periodu iz preduzeća odbrambene industrije Srbije isporučeno više od 100 složenih borbenih sistema i tehnike, novoproizvedenih i modernizovanih, više hiljada streljačkog naoružanja nove generacije, više stotina savremenih optičkih i optoelektronskih nišanskih izviđačkih sistema, velika količina municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara i više hiljada kompleta zaštitno-balističke, telekomunikacione i razne druge opreme, kao i više hiljada terenskih uniformnih čizama”, rekao je Vučević.

Naglasio je da su infrastrukturni projekti bili usmereni na izgradnju objekata za smeštaj, održavanje, nabavljene tehnike, a da su intenzivirani i radovi na izgradnji objekata predviđenih za razmeštaj novoformiranih jedinica.

“Prema zaključenim ugovorima sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, finansirana je proizvodnja i modernizacija preko 270 složenih borbenih sistema oblasta i artiljerije, PVO sistemi, oklopnih vozila, komando-izviđačkih i terenskih vozila, robotizovanih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, modernizovanih aviona kao i dodatne količine novog streljačkog naoružanja sa savremenim optičkim nišanima i municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara, čija isporuka je u toku”, rekao je Vučević.

Vučević je istakao i da su u toku ubrzane aktivnosti na razvoju i proizvodnji više vrsta dronova, koje će, kako je naglasio, osim izviđačkih moći da realizuju i složene borbene zadatke.

“Sa novonabavljenim sistemima bespilotnih letelica, kao i onima koji se trenutno nalaze u serijskoj proizvodnji u Srbiji, stvorene su sposobnosti jedinstvene u regionu, a u pojedinim segmentima se možemo meriti i sa drugim, mnogo većim zemljama”, ocenio je Vučević.

Naglasio je da su pomenute nabavke naoružanja vojne opreme kako od domaće industrije, tako i iz inostranstva, višestruko uvećale sposobnosti vojske i omogućuju da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje.

“U skladu sa direktivama i smernicama predsednika Republike (Aleksandra Vučića) za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, u narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja opremanja vojske planirano zaključenje ugovora i sukcesivne isporuke još 850 složenih borbenih sistema iz domaće i odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do kraja 2027. godine”, rekao je Vučević.

Kako je rekao, da bi se to ostvarilo, kao prvi korak planirana je realizacija projekta P300 za opremanje Vojske Srbije sistemima naoružanja iz domaće industrije, kod kojih je završen razvoj i uspostavljena serijska proizvodnja kako bi se na najbrži način dodate količine naoružanja isporučile vojsci.

“U okviru ovog projekta pripremljen je predlog trećeg investicionog ciklusa, čiji fokus je na razvoju novih tehnologija i povećanju sposobnosti fabrika, namenske industrije i remontnih zavoda za proizvodnju novih, kao i remontnih modernizacija postojećih sredstava naoružanja vojne opreme”, rekao je Vučević.

On je istakao i da će se nastaviti i opremanje vojske modernizovanim tankovima i borbenim vozilima pešadije, sistemima klasične i raketne artiljerije, domaćim i uvoznim sistemima PVO, novim i modernizovanim radarima.

“U skladu sa izgradnjom strategije robotizacije Vojske Srbije, posebna pažnja biće posvećena bespilotnim vazduhoplovnim i zemaljskim platformama. Realizovaće se opremanje kiler donovima taktičkog i operativnog radjusa, naoružanim i izviđačkim donovima i bespilotnim letelicama i zemaljskim platformama”, istakao je Vučević.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version