BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma srećan i ponosan što će ugostiti predsednika Kine Si Đinpinga 7. i 8. maja, koji je, kako je istakao, veliki vođa i veliki prijatelj Srbije.

Predsednik je tokom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa Ekspo, gde je prisustvovao ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona, rekao da je ovo drugi put da predsednik Si dolazi u našu zemlju.

“Pozvaću i (bivšeg) predsednika (Tomislava) Nikolića koji ga je prvi put ugostio, da bude domaćin zajedno sa mnom, na svečanostima koje priređujemo. Ovo je velika čast za Srbiju i mnogo sam srećan. Ja ne znam da li ljudi u Srbiji razumeju kakva je to čast”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je Kina, uz SAD, najmoćnija sila na svetu.

“Čast je da vam dva puta dođe predsednik te izrazito prijateljske zemlje, koja zajedno sa nama učestvuje u brojnim projektima. Njihova državna kompanija gradi ovde Ekspo, vidite da su angažovali sve srpske kompanije”, naglasio je predsednik.

Vučić je poručio da će posetiti kineske radnike na zelezničkoj pruzi Beograd – Subotica koja predstavlja simbol saradnje dve zemlje.

“Radićemo i na nekim drugim pitanjima i platformama koje će doprineti velikom uspehu. Nadam se da će doći mnogo više privatnih investitora iz Kine, kao što su recimo investicije Ziđina u Nišu”, rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da će Srbija uspeti da privuče više kapitala iz kineskih kompanija, kao i najnovije kineske tehnologije.

Vučić je izrazio zahvalnost što je Kina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije i dodao da će to činiti i Srbija kada je Tajvan u pitanju.

“Veoma sam zahvalan što se tiče naše političke saradnje. Oni su uvek podržavali
teritorijalni integritet Srbije, kao što mi činimo. Što se nas tiče Tajvan je deo Kine i tu nema dileme. Veoma sam srećan što mogu da ugostim predsednika Sija”, zaključio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug