STOKHOLM – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Stokholm, gde će učestvovati na trećem samitu Ukrajina – Severna Evropa.
”Ukrajina će danas jačati, što će biti rezultat podrške naših principijelnih i doslednih saveznika, kao i novih bezbednosnih sporazuma”, napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks, prenosi Ukrinform.

On je istakao da će na sastanku glavni prioritet biti obezbeđivanje više PVO sistema, zajedničkih projekata odbrambene industrije i naoružanja, kao i globalni napori da se Rusija ”prisili na mir”.

Zelenski će se sastati sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom, predsednikom Finske Aleksandrom Stubom, premijerkom Danske Mete Frederiksen, premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom i premijerom Islanda Bjarnijem Benediksonom.

”Ukrajina će u jednom danu potpisati tri bezbednosna sporazuma, uspostavljajući predvidljivu i dugoročnu pomoć u odbrani i sveobuhvatnu podršku”, rekao je Zelenski, i dodao da će se sastati sa švedskim kraljem Karlom XVI i predstavnicima odbrambenih kompanija.

Indeksonline/Tanjug