ZAGREB – U Hrvatskoj je sve spremno za vraćanje vojnog roka, kaže ministar odbrane i potpredsedik Vlade Ivan Anušić i dodaje da se samo čeka politička procedura.
 Očekuje se da će odluka o obaveznom služenju vojnog roka u trajanju od dva ili tri meseca stupiti na snagu početkom naredne godine, a Anušić najavljuje da će ona biti i plaćena.

 ”Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 evra mesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati verovatno ta naknada”, rekao je Anušić.

 HRT prenosi da je ideja da se što više mladih zadrži unutar sistema odbrane, a, prema procenama, godišnje bi obuku trebalo da prođe njih 15 hiljada.

 “Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku,
već i mnoge zemlje u svetu i Evropi kako aktivirati taj model”, rekao je potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 U Hrvatskoj je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. i uvedeno dobrovoljno.
 “Ta je odluka u tom periodu bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijeva nove odluke, prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo”, rekao je predsednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP).

 Tada, pre 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savesti, ali za one koji sada odbiju da stave pušku na rame – postoji drugi plan.

 “Nosiće grabulje i motike, recimo, džakovi kada se budu pravili nasipi od mogućih poplava, nosiće se neke druge stvari – oružje neće morati da nose, ali će svoju dužnost i obavezu prema državi morati da odrade”, poručio je Anušić,.

indeksonline.rs/Tanjug