BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je Ognjen Dabetić (34) negirao da je iz niskih pobuda, mržnje i netrpeljivosti, na podmukao način lišio života N. M. (18).

Dabetić je rekao da nije kriv za krivično delo za koje se tereti, ali nije želeo da iznosi odbranu.

U nastavku suđenja je svedočio Milivoje M. otac ubijene transrodne osobe N. M, koji je rekao da se ne seća svog iskaza iz tužilaštva jer je bio u šoku zbog čega mu je iskaz pročitan.

U tom iskazu on je naveo da je znao da se N. M. viđa sa Dabetićem, koga je oštećena osoba oslovljavala sa “Ogi” i da je čuo od nje da ide kod optuženog nekoliko puta, ali nije znao koja je priroda njihovog odnosa.

Otac žrtve je tad ispričao i da je N. M. uglavnom kada ide kod Dabetića prekidala telefonsku vezu jer je rekla da on neće da je pusti u stan dok priča telefonom.

Milivoje M. je ispričao i da je N. M. bilo teško jer je transrodna osoba, da su je “šikanirali” i nije mogla da nađe posao.

Nakon nestanka, kako je ispričao svedok, zajedno sa suprugom je tražio N. M.

Oštećeni je istakao imovinsko-pravni zahtev i pridružio se krivičnom gonjenju.

Za sledeće suđenje koje je zakazano za 22. jul pozvana je majka ubijene i još dva svedoka.

Dabetić se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u julu prošle godine branio ćutanjem, dok je policajcu koji je nešto pre toga došao u njegov stan u centru Beograda, priznao da je ubio N. M.

Policajac je koji je prvi ušao u Dabetićev stan nakon njegovog zločina, prema saznanjima Tanjuga, svedočio je letos u istrazi da je u stanu odmah osetio miris hemikalija.

Prema njegovim rečima, stan je bio mračan i u haosu, a na šporetu je bila crvena fleka nalik na krv. Dabetić mu, kako je rekao, najpre nije dozvolio da “baci pogled u stan” jer, “ima veću količinu droge”, ali se ipak predomislio i pustio ga.

U jednom momentu policajac ga je pitao da li je N. M. unutra, na šta je Dabetić slegnuo ramenima i potvrdno klimnuo glavom, nakon čega mu je skrenuo pažnju da ne ulazi u kupatilo “zbog sebe”, gde je inače pronađeno raskomadano telo N. M.

Ubrzo je Dabetić, prema svedočenju policajca, priznao da je 15-20 dana ranije nakon svađe, N. M. udavio kablom i njeno telo isekao nožem, a potom zalio kiselinom.

Iz optužnice, u koju je Tanjug imao uvid, proizilazi da je Dabetić nakon ubistva po dogovoru preko aplikacije za upoznavanje, došao u stan jednog muškarca, koji je posvedočio da je Dabetić tada bio drogiran i da mu je pričao kako su mu ruke suve od kiseline.

Svedok je ispričao da mu je okrivljeni tada rekao da ga traži policija, i da je “u paklu” 20 dana jer svi pričaju o nestaloj devojci, iako to nije devojka.

Pričao je, kako je rekao svedok, da je bio sa devojkom koja ga je prevarila i izigrala, ali nije priznao da je konkretno nekog ubio.

Dabetić se nalazi u pritvoru od hapšenja.

Prema navodima optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni 17. i 18. juna prošle godine u iznajmljenom stanu u centru Beograda u kojem je prijavljeno stanovao, iz niskih pobuda – mržnje i netrpeljivosti na podmukao način, lišio života N. M. (18), s kojom je prethodno bio u emotivnoj vezi.

To je, kako se sumnja, učinio zbog subjektivnog osećaja izneverenosti i ponašanja N. M. prema okrivljenom, koje je posledica njegove nemogućnosti da prihvati prekid veze i komunikacije i insistiranja oštećene na nastavku veze.

Dabetić se tereti da je najpre obnovio kontakt i susrete sa N. M, pa je kritičnog dana zloupotrebio poverenje i emotivnu vezanost tek punoletne oštećene, pozvavši ga da dođe kod njega u stan, gde je s njom ušao u svađu i fizički sukob, a potom je stezanjem vrata električnim kablom lišio života.

Nakon toga je telo vukao po drvenom podu galerije, zatim niz stepenice do kupatila, gde je u tuš kabini uz pomoć noža raskomadao telo oštećene, a potom delove tela rasporedio u jednu pvc kutiju sa poklopcem, jedno pvc bure sa poklopcem zatečeno u prethodno navedenoj kutiji, jednu pvc kantu zatečenu u tuš kabini i jednu pvc kantu sa slavinom zatečenu u tuš kabini.

Potom je delove tela zalio hemikalijama bazne reakcije i dodao supstance koje sadrže amfetamin, mirtazapin, klozapin, paracetamol i ibuprofen, što je sve pronađeno 6. jula prošle godine.

Okrivljenom je na teret stavljeno teško ubistvo na podmukao način i iz drugih niskih pobuda, iz člana 114. stav 1, tačka 1 i tačka 5.

Prema pisanju medija, transrodna osoba Noa Milivojev (18) nestala je 17. juna prošle godine kada je krenula kod Dabetića u čijem stanu je 6. jula 2023. godine pronađeno njeno telo.

Indeksonline/Tanjug