NOVI PAZAR – Predstavnici Narodne biblioteke ,,Dositej Obradović” posetili su OŠ “Jošanica” u Lukarima  i tom prilikom doneli 150 knjiga za iznajmljivanje. Cilj je da se pomogne prigradskim i seoskim školama, da deca koja nemaju mogućnosti da dođu do biblioteke dobiju knjige. Učenici su bili oduševljeni. Neki od njih su vratili već iznajmljene knjige i uzeli druge. Ovo je peti put da odeljenje bibliobusa dolazi u ovu školu.

Učenike OŠ “Jošanica” u Lukarima posetili su bibliotekari Narodne biblioteke “Dositej Obradović” koji su Bibliobusom doneli oko 150 različitih naslova. Deca su bila oduševljena jer sada mogu iznajmiti i druge knjige osim lektira koje su već imali u svojoj školi.

U okviru projekta “Čitaj sa Bibliobusom”, koji je namenjen za posete seoskih matičnih škola, olakšaće se svoj deci, koja nemaju uslova da dolaze do gradske biblioteke, da iznajme knjigu koju žele.

“U ovoj osnovnoj školi nam se upisalo preko 170-oro dece, a nadamo se da će se to vremenom uvećavati. Prilikom odabira knjiga vodili smo računa, pored lektire, da za njih odaberemo knjige koje će im biti interesantne. Imamo širok dijapazon naslova od slikovnica, bajki, enciklopedija i raznih naučnih knjiga. Zaista smo zadovoljni dosadašnjim radom. Ovo je jako bitan vid promovisanja kulture i čitanja”, kazala je za RTV Novi Pazar diplomirani bibliotekar Meleka Župić.

 

Ovakve posete pružaju deci da dođu u dodir sa knjigama i da osim lektire, koja je obavezna, pročitaju i druge zanimljive knjige.

“Za naše učenike ovakve posete su od velikog značaja. Ovo je četvrta ili peta poseta našoj školi a deca su zbog toga veoma razdragana i užurbana što se moglo videti kada su stigli. Približavanje knjige deci od najranijeg uzrasta najbolji je način stvaranja čitalačkih navika kod dece”, kazala je učiteljica drugog dazreda Nevzeta Šaćirović.

Bibliobus je pokretna biblioteka koja raspolaže sa oko 700 naslova koji se raspoređuju po potrebi one škole koju poste bibliotekari Narodne biblioteke “Dositej Obradović”.  Bbibliotekari odeljenja bibliobus posete 4 osnovne prigratske škole u period od mesec dana. Škole koje se posećuju su OŠ u Lukarima , Deževi, Trnavi i Osaonici.

Indeksonline/RTVNP