LONDON – Britanski Dejli mejl objavio je, uoči utakmice Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu sledeće nedelje, u okviru Evropskog prvenstva, da srpski navijači imaju jednu od najstrašnijih reputacija u Evropi i podseća na prošlogodišnje sukobe navijača Crvene zvezde i Mančester sitija u Beogradu čime je indirektno skrenuo pažnju engleskim navijačima na mogući revanš uoči predstojeće utakmice.

Kako tvrdi britanski tabloid zvezdini navijači su tada napali navijače Mančestera drvenim kočevima.

Autor se podseća i svog prošlogodišnjeg prisustvana utakmici Zvezde i Radničkog, kada je upozoren da neće biti dobrodošao na severnoj tribini, pa je kupio karte na susednoj zapadnoj tribini, kao i na izjavu mladog zvezdinog navijača, koji mu je, upitan kakvu poruku ima za navijače Engleske koji misle da mogu da se bore protiv Delija, odgovorio “Neka ti je Bog u pomoći. Niko ne može da parira Delijama na Balkanu”.

Prema pisanju britanskog tabloida nemačka policija je u pripravnosti, a najavljene su i detaljne potrage za oružjem i vatrometom i angažovanje posebnog komandnog centra za koordinaciju policije za nerede i jedinica za “taktičko reagovanje”.

Autor teksta najviše se bavio opisom navijača Crvene zvezde, koje je opisao kao razbojničku armiju supernavijača sa jednom od najstrašnijih reputacija u Evropi, za koje je napisao da su osim “razbijanja glava”, “specijalizovani” za ratove bandi, političko nasilje, organizovani kriminal i reketiranje.

Tvrdi i da srpski navijači imaju formu za mešanje na međunarodnim utakmicama, gde je kao primer naveo sukobe na stadionu sa navijačima Brazila na Svetskom prvenstvu 2018. i kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo 2012. protiv Italije u Đenovi, koji je prekinut posle samo sedam minuta, pošto su srpski navijači pokušali da upadnu na teren i koji su bacali baklje na domaće navijače.

Autor navodi i da je kolovođa bio Ivan Bogdanov, koji je zbog tog i drugih zločina proveo više od dve godine u italijanskim i srpskim zatvorima.

Navodi i da navijača Crvene zvezde ima oko 10.000 od kojih su 3.000 ultrasi, a oko 300 je povezano sa organizovanim kriminalom.

“Zabrinjavajuće veze između srpskog fudbalskog huliganizma i politike, nacionalizma i nasilništva su navedene u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sedištem u Ženevi iz 2022. u kome se navodi da lokalni političari ponekad koriste huligane da unaprede svoje interese, a u nekim slučajevima postoje veze između huligana i kriminalnih grupa”, tvrdi Dejli mejl.

Navodi se i da se ultrasi često bore međusobno radi dominacije, a kako bi ostvarili finansijske i druge lične koristi, kao što su međunarodna putovanja, kontrola poslovanja i zaštita noćnih klubova i unosna prodaja droge.

Dejli mejl tvrdi u da Ultrasi mešaju agresivni srpski nacionalizam sa negodovanjem prema zapadnim silama u Evropi i jakim pro-putinovskim raspoloženjem, da Srbija i Rusija dugo imaju bliske veze kroz zajedničko kulturno nasleđe, pravoslavnu veru i blisko povezane slovenske jezike, i da zato, navodi se, nije slučajno što je glavni sponzor Crvene zvezde Gasprom, gigantska ruska gasna kompanija.

“Kada ne pevaju pesme o ljubavi prema samoj Crvenoj zvezdi, Delije laju zahteve za ponovnu invaziju na Kosovo, nekadašnju srpsku teritoriju sa pretežno albanskim stanovništvom. Odnosi između Srbije i Albanije su napeti od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. Na bes Beograda, Kosovo danas priznaju Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i većina članica Evropske unije. Rusija barem podržava teritorijalne pretenzije Beograda”, navodi list.

Džef Pirson, profesor prava na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za upravljanje fudbalskom publikom, gleda optimističnije na meč Engleske i Srbije sledeće nedelje od nekih. On smatra da će srpskim ultrasima više smetati rivalitet u Beogradu nego borba u Gelzenkirhenu.

“Mnoge nasilne grupe su povezane sa klubovima. Prilično je retko da putuju sa svojim reprezentacijama”, rekao je on.

Indeksonline/Tanjug