LONDON – Britanski navijači oduvek su imali reputaciju najozloglašenijih, pre svega zbog sukoba sa navijačima drugih zemalja i fudbalskih klubova, ali i sukoba sa policijom, tokom kojih je neretko dolazilo i do smrtnih ishoda.

Jedan od najranijih ekscesa dogodio se 1974. godine kada je fudbalski klub Totenhem kažnjen sa dve utakmice neigranja na svom stadionu zbog nereda navijača u finalnom susretu Kupa UEFA protiv holandskog Fejenorda, a slično se dogodilo Lids junajtedu naredne godine koji je zbog divljanja navijača tokom finala Kupa prvaka u Parizu dobio dvogodišnju zabranu nastupa na evropskim takmičenjima.

Engleska je 1980. godine, uoči utakmice Evropskog prvenstva protiv Belgije kažnjena sa 8.000 funti zbog nereda koje su engleski navijači napravili u Torinu, a samo tri godine kasnije navijači su ponovo pravili nerede u Roterdamu i tada je oko 30 osoba bilo povređeno.

U neredima koje su izazvali u Briselu 1984. godine, uoči finala Kupa UEFA protiv Anderlehta, ubijen je jedan navijač Totenhama, a uhapšeno oko 200 navijača.

Godinu dana posle toga, navijači Milvila demolirali su stadion Lutona, a tokom sukoba povređen je 31 policajac.

Ipak jedna od većih tragedija desila se na stadionu Hejzel u Briselu tokom finalne utakmice Kupa prvaka između Liverpula i Juventusa 1985. godine, kada je u sukobu britanskih i italijanskih navijača stradalo 39 osoba, a oko 600 povređeno, mahom Italijana. Neredi su nastali kada su britanski huligani počeli da gađaju kamenicama italijanske navijače. Posle tog incidenta svi engleski klubovi su izbačeni iz evropskih natecanja.

Dve godine kasnije, u opštoj tuči na trajektu u kojoj je učestvovalo oko 150 navijača Evertona, Mančester Junjteda i Vest Hama i u kojoj je pet osoba izbodeno.

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1990. godine u Italiji navijači su pravili velike probleme, zbog čega je njih 200 deportovano.

Tri godine kasnije, tokom četvorodnevnih uličnih obračuna u Amsterdamu i Roterdamu, uoči kvalifikacija za EP između Engleske i Holaandije, uhapšeno je više od 1000 engleskih navijača, od kojih je njih stotinjak optuženo za teške prestupe.

Zbog brojnih incidenata koje su pravili britanski huligani, bivša britanska premijerka Margaret Tačer donela je 1989. godine zakon o fudbalskim navijačima koji je i danaas na snazi, a kojim je zabranjeno bacanje predmeta na teren ili u publiku, rasističko skandiranje na utakmici, nasilje nad osobama ili imovinom uključujući pretnje i ugrožavanje života bilo koje osobe, razna krivična dela povezana s alkoholom i donošenje ili posedovanje pirotehnike na stadionu.

Takođe, zakonom je predviđeno i da se najproblematičnijim huliganima doživotno zabrani dolazak na stadione, kao i da se po dolasku na stadion svi navijači popišu – da se fotografišu, da im se uzme otisak prsta, ime, pa čak i adresa.

Svi članovi navijačkih grupa su dobili akreditacije i popisani su, uz posebne provere da li imaju kriminalni dosije, a sve tribine su pokrivene kamerama ili nekim drugim oblikom nadzora.

Indeksonline/Tanjug