BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će snage evropskog FRONTEX-a, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu, biti raspoređene ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije “Srbija kopno”, već i na granicama sa trećim zemljama i da time Srbija štiti svoje granice, ali i granice Evropske unije.

Nakon što je sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Sporazum između Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u Srbiji, Dačić je novinarima ispred Palate Srbija rekao da je to drugi sporazum koji je Srbija potpisala sa FRONTEX-om.

“To će značajno doprineti našoj zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija. Zajedničkim snagama jačamo put ka očuvanju javnog reda i mira na našoj teritoriji, ali njime ćemo sačuvati i granice Evrope”, poručio je Dačić.

Dodao je da će sporazum doprineti efikasnoj razmeni informacija sa zemljama EU i FRONTEX-om.

“Srbija štiti svoje granice, ali time čuva i bezbednost i stabilnost cele Evrope. Zato nam treba jedinstveni odgovor i podrška.Svaki dodatni policajac iz EU, koji se pridruži našoj graničnoj policiji na terenu pomoći će našoj policiji da sveobuhvatno odgovori na izazove borbe protiv iregularnih migracija, smanjenju broja nezakonitih prelazaka državne granice, na putu ka konačnoj destinaciji migranata, a to je EU”, rekao je Dačić.

On je istakao da je EU jedan od najznačajnijih donatora MUP-a i da je današnja donacija,
koja se sastoji od 56 terenskih vozila i nadzorne opreme, samo jedna od donacija u nizu EU za potrebe pripadnike policije u svim segmentima njenog rada, ne samo za graničnu policiju.

Kako je rekao, u okviru projekta IPA 22, srpskoj graničnoj policiji isporučena su značajna sredstva, i naglasio da smo zahvalni EU što prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera, koji doprinosi ne samo bezbednosti Srbije već i EU.

Rekao je da će donirana vozila dodatno olakšati uslove rada granične policije i efikasnije izvršavanje zadataka posebno u patroliranju u blizini granice na teško prohodnim putevima prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

“Želim da naglasim da je ovaj vid pomoći od izuzetnog značaja, jer ne štitimo samo sebe, već i EU. Naš zajednički napor u borbi protiv iregularnih migracija i prekograničnog kriminala predstavlja snažan odgovor na izazove sa kojima se suočavamo. Jačanjem naših granica jačamo bezbednost cele Evrope”, poručio je Dačić.

Dodao je da će imati punu saradnju sa predstavnicima EU i sa intitucijama i organizacijama koje rade na sprovođenju zakona poput Evropola, FRONTEX-a i ostalima u celokupnoj nadležnosti MUP-a, i to ne samo u sprečavanju iregularnih migracija, već i u borbi protiv organizovanog kriminala i u drugim oblastima.

Komesarka Johanson rekla je da će danas potpisani nadograđeni sporazum Srbije i EU, omogućiti da FRONTEX-ovi službenici budu angažovani na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

“Jako važno je da će se sve ove aktivnosti koje će se zajednički sprovoditi, uvek sprovoditi uz komandu i vođstvo organa Republike Srbije, i na njihovu inicijativu”, poručila je Johanson.

Ona je dodala da je to jako važno partnerstvo koje će se nastaviti i ubuduće.

“Bila sam na granici i Bugarske i Mađarske i videla sam savršenu saradnju vaših policajaca i FRONTEX-a”, rekla je Johanson.

Govoreći o doniranim vozilima i opremi, ona je rekla da je to deo dobre saradnje između EU i Srbije i podrške koja EU neprekidno pruža Srbiji.

“Ovo su naši zajednički napori, kako za zaštitu granica Srbije, tako i granica EU”, rekla je Johanson.

Ona je čestitala Srbiji na dobrim rezultatima koje je ostvaril u borbi protiv krijumčarenja migranata, kako samostalno, tako i u saradnji sa EU.

“Pokazali ste veliku posvećenost i ostvarili dobre rezultate. Sve više vidimo pad broja migranata koji dolazi u EU zahvaljujući vašim dobrim akcijama, ali i manji broj nezakonitih prelazaka granice, a sa druge strane povećanje broja krivičnih gonjenja ljudi koji su uključeni u takve aktivnosti”, rekla je Johanson.

Dodala je da će Evropska komisija nastaviti da pruža podršku Srbiji na polju unutrašnjih poslova.

“Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv prekograničnog kriminala i samo zajeničkim snagama možemo da nastavimo dalje i ostvarimo dobre rezultate”, zaključila je Johanson.

Ona je istakla da je EU usvojila Plan rasta za Zapadni Balkan u okviru koga bi trebalo da se usvoji agenda reforme koja se sastoji iz osnovnih stvari koje su postulati vladavine prava.

“Izdvojeno je šest mijlijardi evra koje će biti dodeljene Zapadnom Balkanu i nadamo se da će Srbija na tom putu napraviti jako veliki napredak, jer to jeste ono što vodi Srbiju u EU”, poručila je Johanson.

indeksonline.rs/Tanjug