BEOGRAD – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da joj je 90 odsto učenika osnovne škole “Dragan Lukić” sa kojima je razgovarala uoči početka završnog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, reklo da očekuje da će upisati željenu srednju školu i da je bitno da veruju u sebe.

Đukić Dejanović je istakla da samopouzdanja kod budućih srednjoškolaca ne manjka, kao i da se radi o izuzetno uspešnoj generaciji.

Dodala je da učenici žele da upišu različite obrazovne profile – ekonomske škole, gimazije prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog smera.

“Mesta ima više od broja onih koji polažu. Nažalost, to je demografska situacija, ali oni su svesni da ne uče za školu, nego za život”, naglasila je ministarka.

Dodala je da je učenicima koji imaju tremu dala instrukcije kako da se opuste i o čemu da razmišljaju pre nego što stigne sam test, kao i da svoju psihičku energiju usmere na pitanja i da budu sami sebi ocenjivači.

“Da se ponašaju kao da kod kuće rešavaju nešto što je jako važno. Rekla sam im da treba da pobedi uspeh, za koji će oni dobiti informaciju kad budu preliminarni rezultati 22. juna”, kaže ministarka.

Govoreći o onima koji ne ostvare najbolje, odnosno onakve rezultate kakve su planirali, kao i o tremi roditelja, rekla je da je ona zaraznija i da se prenosi na decu.

“Roditelj beskrajno voli dete, precenjuje njegove želje i stavlja ga u prvi plan. Moj savet je da puste decu da ova tri dana urade najbolje što mogu, da im kažu da su tu kao podrška za uspeh koji budu ostvarili i da sami sebi kažu – sve srednje škole imaju kvalitetne smerove, deca će imati postignuće ako imaju, pre svega, psihički mir, i ako budemo uz njih na način da im ne podižemo tenziju, nego da ih podržimo”, zaključila je ministarka.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić rekao je za Tanjug da će preliminarni rezultati biti dostupni od subote, 22. juna u 8 sati na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, na kojem je 71 odsto roditelja izvršilo prijavu za polaganje završnog ispita, ili neposredno u samoj školi.

Dodao je da će u subotu do 15 časova moći da podnesu prvostepene prigovore na zadatke za koje smatraju da nisu dobro ocenjeni, posle čega će uslediti drugostepeni prigovori.

Naveo je da će učenici na listi želja za upis u srednje škole, putem portala mojasrednjaškola ili u samoj školi moći da upišu do 20 želja.

“Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja
ukoliko nešto pogreše”, kaže Pašić.

Posle toga, objašnjava, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula.

Govoreći o broju mesta u srednjim školama, Pašić je rekao da učenici ne moraju da brinu jer ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji polažu završni ispit.

“Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi”, kaže Pašić.

On je poželeo mnogo uspeha svim učenicima, kao i da upišu upravo školu koju su želeli.

Direktorka OŠ “Dragan Lukić” Slavica Labović rekla je da je ta škola ove godine druga u Srbiji po broju učenika 8. razreda, njih 215, od kojih je 50 ostvarilo prosečan uspeh 5,00, dok je 16 vukovaca.

“Ovo je izuzetno uspešna generacija u svakom pogledu. To su dobra deca s kojom nikad nismo imali probleme, ni u nastavnim ni u vannastavnim aktivnostima, što je retkost”, zaključila je Labović.

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan obratio se učenicima i poželeo im mnogo sreće na završnom ispitu.

“Pokažite sebi da možete i svi ostali će biti zadovoljni. Želim vam mnogo sreće”,
poručio je Bovan.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja počeo je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, drugog dana ispita, u sredu 19. juna učenici će polagati test iz matematike, a dan kasnije test iz predmeta po izboru.

Ispit će polagati 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Odrasli će sve testove polagati 18. juna.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

indeksonline.rs/Tanjug