BEČ – Ministar spoljnih poslova Marko Đurić učestvovao je danas na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana” i partnera sa Zapadnog Balkana i tom prilikom, govoreći o procesu pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji rekao da svi resursi treba da se objedine, kako bismo rešili sve izazove sa kojima je suočen ne samo naš region, već i Evropa u celini.

“Ako želimo da region bude potpuno integrisan, moramo da udružimo snage u zagovaranju za ulazak regiona u Evropsku uniju, bez obzira što među nama postoje razlike”, rekao je Đurić na skupu u Getvajgu u Austriji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Naveo je da su mnogi na Zapadnom Balkanu pod utiskom da u određenim političkim krugovima postoji princip “jedan unutra, jedan van”, kada je reč o proširenju EU, što utiče na percepciju javnosti o procesu proširenja.

“Srbija do 2027. godine planira da završi sve glavne zakonodavne, ekonomske i političke reforme potrebne za pridruživanje naše zemlje Evropskoj uniji. Naši prioriteti su vrlo jasno postavljeni. Pored toga, Srbija želi da nastavi da bude faktor stabilnosti i pomogne u očuvanju mira u regionu”, naglasio je Đurić.

Podvukao je da to može da se postigne jedino u saradnji sa Briselom i drugim stranama u regionu.

Takođe, Đurić je rekao da Beograd samostalno donosi odluke i teži da se što više uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije na putu do ostvarenja punopravnog članstva.

“Želimo punopravno članstvo, kao krajnji cilj i ništa manje od toga. Neće biti kompromisa po tom pitanju”, rekao je Đurić.

Kada je reč o političkim odnosima u regionu, Đurić je ukazao da i dalje postoje nerešena pitanja iz devedesetih, te da će biti potrebni ozbiljni napori da se ta pitanja reše na pravedan način, kao i puna posvećenost i podrška najviših evropskih predstavnika.

Indeksonline/Tanjug