BEOGRAD – Električni trotineti u Srbiji od danas neće moći da se koriste u saobraćaju bez nalepnice, u skladu sa pravilnikom koji je stupio na snagu 5. aprila ove godine.

Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Tanjug da je u Srbiji proizvedeno oko 3.500 nalepnica, koliko je i registrovanih trotineta, a da od danas policija kreće sa kažnjavanjem vozača koji tu nalepnicu nemaju.

Vujanić navodi da u našoj zemlji postoji više od 250.000 električnih trotineta i ističe da njihova brzina ne sme biti veća od 25 km/h, iako smo često svedoci suprotnog.

On dodaje da je teško proceniti tačan broj električnih trotineta, jer mnogi u Srbiju ulaze bez papira.

Navodi da vlasnici moraju da odu u ovlašćenu organizaciju koju ovlašćuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi trotinet bio pregledan i usaglašen sa uslovima pod kojima može da se koristi.

Osvrnuvši se na broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, Vujanić je naveo da je najveći uzročnik nevezivanje pojasa.

“Pojas vas štiti u nekim razumnim granicama. Zamislite nekog ko vozi 200 na sat i udari u zid. Njemu nema pomoći bez obzira da li je vezao pojas ili ne”, rekao je Vujanić.

Prema njegovim rečima, građani nisu svesni opasnosti koja im preti usled nevezivanja pojasa.

“To je sredstvo koje vam traži pet sekundi da ga stavite. Nema potrebe ni za kakvim posebnim podešavanjem. Nikakve posebne nabavke ne radite. Nikakva posebna obuka ne treba za to, samo da koristite ono što smo vam dali”, naglasio je Vujanić.

Dodaje da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama manji u razvijenim zemljama i ukazuje da smrt osim emotivnih gubitaka uzrokuje i ekonomske.

Vujanić je naveo da, prema svetskoj statistici, najveći broj poginulih u saobraćajnim nesrećama prosečno ima 23,5 godine.

indeksonline.rs/Tanjug