U najnovijim rezultatima izbora za Evropski parlament, konzervativne stranke u Nemačkoj i Hrvatskoj zabeležile su značajne uspehe. Prema prvim preliminarnim rezultatima, konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) osvojio je najviše glasova u Nemačkoj, sa osvojenih 29,5 odsto glasova. Krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila je na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je povećanje od 5,5 odsto u odnosu na izbore iz 2019. godine.

U Grčkoj je konzervativna stranka Nova demokratija (ND) značajno vodeća prema izlaznim anketama, sa očekivanim osvojenim procentom glasova između 28 i 32 odsto. Krajnje desničarske stranke takođe beleže porast podrške u poređenju sa prethodnim izborima 2019. godine. Na parlamentarnim izborima prošlog juna, Nova demokratija je osvojila 40,5 odsto glasova, dok je na evropskim izborima 2019. godine imala 33,1 odsto glasova.

Birališta u Sloveniji i Hrvatskoj zatvorena su danas u 19 sati. Prema izlaznim anketama u Hrvatskoj, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojiće šest mandata u Evropskom parlamentu, dok će Socijaldemokratska partija (SDP) dobiti četiri mandata. Stranke Domovinski pokret i Možemo! osvojile su po jedan mandat.

U Sloveniji su, pored izbora za Evropski parlament, održana i tri referenduma. Prvi rezultati tih referenduma biće objavljeni najranije u 23 sata, prema izveštajima Slovenačke novinske agencije (STA).

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je nakon glasanja na izborima za Evropski parlament da je najvažnije pitanje ovih izbora da li Evropa treba da ostane izvan rata ili da uđe u rat.

“Moramo da pobedimo na izborima u Evropi! Ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Svi su pričali o ratu tako da je to sada panevropsko pitanje,” rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da mir u Ukrajini može da se postigne u dva koraka: prvo, pobeda na evropskim izborima, a potom tumačenje rezultata kao mišljenja ljudi o pitanju rata i mira.

Indeksonline