BEOGRAD – Fond za inovacionu delatnost organizuje za sve zainteresovane članove startap zajednice novi mentorski program akceleracije “Katapult”, a prijave se mogu podneti do 10. septembra.
“Četvrti ciklus ovog programa omogućen je zahvaljujući udruženom partnerstvu Vlade Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija), Evropske unije i Svetske banke, što je dodatno osnažilo ambicije našeg inovacionog ekosistema”, saopštio je Fond za inovacionu delatnost.
Program obezbeđuje mentorstvo i savetovanje iskusnih profesionalaca, povezivanje sa investitorima, edukativne programe, razmenu iskustva, korporativna partnerstva i finansijsku podršku do 300.000 evra.
“’Katapult’ nudi jedinstvenu priliku za sve inovativne startape koji žele da unaprede svoje poslovanje i osvoje globalno tržište, a dizajniran je da pomogne startapovima da dostignu svoj puni potencijal i brže se pozicioniraju na globalnoj sceni”, dodaje se u saopštenju.
Prijava je dostupna putem “Katapult” portala, a neophodna dokumentacija nalazi se na interent prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.
Dodatna sredstva za realizaciju četvrtog javnog poziva programa “Katapult” obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u ukupnom iznosu od tri miliona evra.
Sredstva za realizaciju obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija), kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra.
Program “Katapult” je deo “Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji”, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.
U saopštenju se navodi da je za tri godine “Katapult” podržao 61 startap, čija je trenutna tržišna vrednost 255 miliona dolara, koji su potom u narednih godinu dana prikupili preko 25 miliona dolara privatnih investicija, što govori da interesovanje investitora raste, otvarajući nove mogućnosti za finansiranje i ulaganje u budućnost inovativnih startapa,
“Ono što smatram veoma impresivnim u srpskom startap ekosistemu je visok kvalitet tehnološkog talenta i izuzetnih proizvoda, koji se sada lansiraju zahvaljujući ’Katapult’ programu, a jedan od glavnih izazova u prošlosti bio je to što srpski startapovi nisu imali dovoljno iskustva u globalnom skaliranju biznisa, prodaji i marketingu”, istakao je generalni partner u Fondu rizičnog kapitala Zero One Hundred Majkl Conga.
On je napomenuo da se to sada menja i izrazio nadu da će u budućnosti biti sve više srpskih startapova koji kreiraju proizvode za globalna tržišta.

indeksonline.rs/Tanjug