BEOGRAD – Većina građana Srbije je antiindustrijski orijentisano i u najvećoj meri favorizuje poljoprivredu, pokazuju rezultati istraživanja Novog trećeg puta.

Istraživanje je pokazalo i da su građani protiv korišćenja uglja kao izvora električne energije, a izuzetak su gradovi u kojima se rudari, posebno Kostolac i Despotovac, gde je popularnost uglja još uvek visoka.

Predmet istraživanja bili su stavovi građana na temu zelene tranzicije, klimatskih promena, energetike i kritičnih sirovina, a koordinator istraživanja Miljan Mladenović kaže da je stopa prihvatanja intervjua bila 50 odsto, kao i da je anketirano ukupno 1.200 građana.

Istraživanje koje je tokom marta i juna sprovedeno na teritoriji cele Srbije, izuzev Kosova i Metohije, pokazalo je da čak 64 odsto građana smatra da ugalj treba izbaciti iz upotrebe, dok bi 34 odsto njih podržalo potpuni prestanak proizvodnje električne energije iz uglja u korist održivih goriva čak i uz rast cene struje.

Građani su za proširenje proizvodnje električne energije iz energije vetra i kroz dodatnu izgradnju hidroelektrana, dok je 58 odsto ispitanika protiv nuklearne energije.

Ukupno 60,2 odsto građana smatra da Srbija ima perspektivu kao rudarska zemlja, a više od 50 odsto ispitanika veruje da je moguće sprovesti održivo rudarstvo.

Rezultati istraživanja pokazuju da su za 54 odsto građana naše zemlje podjednako važni životni standard i životna sredina. Ukupno 16 odsto građana daje prednost životnom standardu,
dok 10 odsto ispitanika prednost daje zaštiti životne sredine.

Čak 73 odsto građana kaže da Srbija treba da ima strože ekološke mere, a 21 odsto građana smatra da su trenutni zakoni odgovarajući.

Ukupno 98 odsto građana smatra da treba povećati teritoriju pod šumama, dok 91 odsto građana tvrdi da je potrebno ograničiti seču šuma.

Ispitanici su nivo ekološke svesti stanovništva Srbije ocenili prosečnom ocenom 2,35.

Oko 35 odsto građana izjavilo je da se greje na drva, 25 odsto na centralno grejanje, dok 19 odsto građana koristi gas.

Na pitanje da li su razmišljali da pređu na drugi vid grejanja, čak 81 odsto građana odgovorilo je odrično, a samo osam odsto da razmišlja o prelasku na gas.

Kao razlog zbog kojih nisu razmišljali o drugim vidovima energije, navode visoku cenu početne investicije, nedostupnost drugih vidova energije u kraju u kojem žive i visoku mesečnu cenu.

Ukupno 89 odsto građana podržalo bi podsticaje za povećanje energetske efikasnosti kuća i stambenih zgrada.

Kada je reč o kupovini električnih automobila, čak 68 odsto građana ne bi kupilo takav auto, a kao glavni razlog navode visoku cenu, nedostatak infrastrukture i nepoverenje u nove tehnologije.

Na pitanje da li su klimatske promene realna pretnja po čovečanstvo, 82 odsto građana Srbije smatra da jesu, dok 10 odsto to negira.

Ukupno 44 odsto ispitanika smatra da će klimatske promene imati negativan uticaj na našu zemlju, a 15 odsto kaže da se uticaj neće osetiti.

indeksonline.rs/Tanjug