BEOGRAD, 5. juna (Tanjug) – Gradska izborna komisija usvojila je zahtev liste “I ja sam Beograd – Kreni promeni” Sava Manojlovića za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora po uzorku, koji je ta lista podnela 4. juna, a na današnjoj sednici doneta je i odluka o formiranju posebne komisije za kontrolu tih zapisnika.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić objasnio je na sednici da je zakonima o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima predviđena takva mogućnost, da proglašena opoziciona lista koja je osvojila više od dva odsto glasova može da podnese zahtev za proveru materijala.

Lukić je rekao da će se kontrola izvršiti na najviše pet odsto od ukupnog broja biračkih mesta, što je 63, imajući u vidu da je ukupan broj biračkih mesta u Beogradu 1.265.

On je naveo da su najveća biračka mesta Voždovac, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Prema njegovim rečima, zadatak komisije, koju će činiti i predstavnici vlasti i opozicije, biće da izvrši uvid u zapisnike sa 63 biračka mesta i da utvrdi da li ima nepravilnosti, odnosno neslaganja u broju glasova.

On je pojasnio da ukoliko je neslaganje veće za 10 odsto onda se materijal proverava na još pet odsto biračkih mesta, a ako je i tada neslaganje veće od 10 odsto onda će se materijal proveriti sa svih mesta.

Trebalo bi da provera zapisnika sa biračkih mesta počne oko 19.00 časova, a tome mogu da prisustvuju podnosioci zahteva, kao i posmatrači.

indeksonline.rs/Tanjug