MEKA – Muslimanski hodočasnici u saudijskom gradu Meka danas su kružili oko Kabe, dan pre nego što će se zaputiti u obližnju pustinjsku oblast Mina da zvanično otvore hadž, godišnje islamsko hodočašće koje vodi vernike putem proroka Muhameda.

U području oko Velike džamije u Meki u podne je bila velika gužva, dok su verici se vernici molili i činili tavaf, odnosno obilazak oko Kabe, prenosi AP.

Više od 1,5 miliona hodočasnika stiglo je u zemlju od utorka, prema saudijskim vlastima.

Očekuje se više ljudi, a stotine hiljada Saudijaca i drugih koji žive u Saudijskoj Arabiji takođe će im se pridružiti kada hodočašće zvanično počne u petak.

Velika gužva koja kruži oko Kabe trajaće do petka, prvog dana hadža, kada hodočasnici odlaze u Minu, nakon čega će se uputiti na planinu Arafat na celodnevno bogosluženje.

Hadž se nakon toga nastavlja u Muzdalif, stenovitoj ravnici udaljenoj nekoliko kilometara.

Tamo hodočasnici skupljaju kamenčiće koji će se koristiti u Mini, u simboličnom kamenovanju stubova koji predstavljaju đavola.

Jedno od najvećih svetskih verskih okupljanja, hadž je jedan od pet stubova islama, a od svih fizički i finansijski sposobnih muslimana se očekuju da makar jedanput odu na hodočašće.za to.
Oni koji su na hadžu vide hodočašće kao priliku da ojačaju svoju veru, izbrišu stare grehe i počnu iznova.

indeksonline.rs/Tanjug