BEOGRAD – U beogradskom Višem sudu danas je u nastavku parničnog postupka protiv Kecmanovića, punomoćnik te porodice Marina Ivelja predložila sudu suočenje maloletnog počinioca masakra i pedagoga OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je masakr počinjen.

Punomoćnik Kecmanovića, Marina Ivelja je predložila njihovo suočenje na okolnosti da li je maloletni K.K. pričao sa njom kada je želeo da promeni smenu, što njegova majka navodi u mejlu koji je poslala školi, a što danas ispitana Jelena Vujičić, pedagog negira.

Na početku suđenja punomoćnih tužilaca, porodice Dukić čija je ćerka ubijena, Snežana Dunjić je predložila da se veštači kasa u kojoj je navodno Vladimir Kecmanović držao oružje i municiju kako bi se utvrdilo da li tolika količina može da stane u tu kasu.

Dunjić je ponovila svoj predlog da se ispita maloletni K.K. , kao i da se veštacima koji će raditi njegovo veštačenje dostavi audio snimak poziva kada on prijavljuje svoj zločin i snimak njegovog iskaza u tužilaštvu.

Danas su u sudnici ispitane pedagog Vujičić i psiholog Lidija Maksić koje su navele da ništa neuobičajno nisu primetile u ponašanju K.K., te su dodale da je bio dobar đak i da se lepo ponašao u školi.

Vujičić je rekla da se K.K. ne seća jer nikada nije lično razgovarala sa njim, već je opservirala odeljenje u koje je on išao, dodajući da nije imala informaciju da je on trpeo vršnjačko nasilje.

Upitana za Dukiće, Vujičić je rekla da ih je upoznala i da su brižni roditelji.

Ona je istakla da bi svakako obratila pažnju na maloletnog K.K. da je pre 3. maja znala da u porodici Kecmanović ima oružja, da maloletnik ide u streljanu i da je na jednoj ekskurziji spavao dva dana u fotelji obučen, umesto u krevetu.

Maksić je odgovarajući na pitanja punomoćnika rekla da bi svaka porodica koja ima oružje u kući ili im se dete bavi nekim sportom koji bi mogao da bude opasan, trebalo da obavesti školu o tome kako bi steučna lica obratila pažnju na takve učenike.

“Od 100 odsto masovnih ubica samo 12 odsto je pokazalo neke naznake neobičnog ponašanja pre zločina, dok je svima zajedičko dostupnost oružja”, naglasila je ona.

Sledeće suđenje je zakazao za 27. septembarkada bi trebalo da bude ispitano još svedoka iz škole.

Ovaj postupak pokrenut je protiv Miljane i Vladimira Kecmanovića, njihovog sina, kao i protiv škole i države, a po tužbi članova porodice Dukić čija ćerka je ubijena tada.

Sud će odlučivati o ovoj tužbi tek po okončanju parničnog postupka, i doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Pored ovog parničnog postupka vodi se još četiri parnična postupka po tužbi ranjenih i članova porodice ubijenih.

indeksonline.rs/Tanjug