BEOGRAD – Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske danas je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je da je to istorijski značajna odluka, i da su na tekst dokumenta ponosi svi.

Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

Tekst Deklaracije će, kako je Vučević dodao, odmah dobiti svi predstavnici Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije, Srpske liste sa KiM i episkopi.

Prema rečima premijera Srbije, važno da je da tekst dobiju svi učesnici kako bi videli tekst na koji smo ponosni i kakvu smo istorijski značajnu odluku danas doneli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su u samoj Deklaraciji pažljivo birane reči, i da je govoreno o svemu.

On je rekao da se u deklaraciji govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između Srba i Albanaca i jer, kako je rekao, ne postoji drugo rešenje sem dijaloga i insistiranja na poštovanju Briselskog sporazuma i ispunjavanja obaveza o ZSO.

Srbija je, kako je dodao, uvažila neke zahteve RS, jer je važna sabornost.

“Ne možemo mi da budemo ti koji ćemo uvek ljudima iz RS da kažemo da bolje razumemo njihove probleme nego oni sami”, rekao je Vučić.

“Uvažili smo zahteve RS jer je to naša obaveza, postoje tačke u kojima ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) i drugim članovima vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz RS govoriti da bolje razumemo njihove probleme”, rekao je Vučić.

On je rekao da je bio čvrst kada su neki tražili da se Deklaracija ne donese, kao i u UN, rekao je Vučić i dodao da u samoj deklaraciji postoji jedna tačka koja govori o čuvanju tradicionalnih prijateljstava, onih koja smo uvek umeli da čuvamo i u najtežim mogućim vremenima.

Predsednik RS Milorad Dodik je na početku sednice rekao da je Deklaracija suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.

“Deklaracija govori o tome da srpski nacionalni interes nema alternativu”, rekao je Dodik.

“Ona je životna i svaka druga potreba, ona obuhvata sve važne aspekte odnosa Srbije i RS”, rekao je Dodik i naglasio da deklaracija podrazumeva da će se Dan RS obeležavati na Dan državnosti Srbije i da će se slaviti zajednički. Delaracija će svoje snažno uporište i imati upravo u Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH, koje Srbija bezrezervno poštuje.

Indeksonline/Tanjug