Ideja o pametnom domu je primamljivija novim vlasnicima domova, mnogo više nego prethodnih godina, i to sa dobrim razlogom. Unapređenje tehnologije donelo je velike promene i unapređenju tehnologije za kuću. Ono što mnoge jeste cena stanova sa “smart” sistemima. Međutim, svaki vlasnik stana može da učini svoj dom pametnima, sa nekoliko jednostavnih izmena, koje će napraviti veliku razliku – “pametnu” razliku. Uz nekoliko jednostavnih koraka možete da kontrolišete osvetljenje u svom prostoru preko mobilnog telefona, puštati muziku glasovnom komandu, učiniti dom bezbednijim uz “security system” ili koristiti pametnu interfon tehnologiju.

Transformacija vašeg stana u pametan prostor je znatno manja investicija nego kupovina projaktovanog “pametnog” prostora, ali ćete sigurno imati utisak kao da ste preuzeli ideju iz Star Treka. Danas ćete na tržištu pronaći veliki broj izuma koji imaju mogućnost povezivanja na internet mrežu, a ono što je još zanimljivije jeste da se unapređenja na ovom tržištu dešavaju svakodnevno. Kao i svako drugo uređenje stana ili njegovo osavremenjivanje i ovo je korak koji možete efikasno da isplanirate i učinite svoj život znatno jednostavnijim.

Šta je to pametni dom?

Pametni dom jeste nekretnina koja koristi izume i aparate koji su povezani na lokalnu Wi-Fi mrežu ili čak proizvode koji mogu da kontrolišu i upravljaju sa malim kućnim aparatima. Ovo se dešava kroz posredstvo aplikacije odgovorne za upravljanje uređajima. Aplikacije ovog tipa se jednostavno preuzimaju sa interneta na vaš pametni telefon, tablet ili kompjuter. Postoji veliki broj pametnih uređaja danas. Većina njih je odgovorna za upravljanje osvetljenjem u prostoru, Wi-Fi sigurnosnim kamerama, zvonom na vratima, audio sistemima, bravama na stanu, termostatom ili televizorom. Kada ih jednom instalirate, možete da uspostavite rutine koje mogu učiniti da pojedini uređaji funkcionišu u sinergiji bez potrebe da unesete bilo koju vrstu inputa. Krajnji cilj upotrebe ovakvih sistema jeste da učine vaš život jednostavnijim.

Kako da stvorite pametan dom?

Većina pametnih domova su povezani na internet ili aplikaciju što znači da je proces priključivanja na ovakve tehnologije izuzetno jednostavan. Sve što treba da uradite jeste da aktivirate uređaj, dodate detalje o mreži i preuzmete zvanični softver za upravljanje uređajem. Međutim, poslednje što želite da uradite jeste da imate nekoliko aplikacija kroz koje ćete morati da manevrišete kako bi upravljali urešajima – stoga, pravi način za upravljanje ovakvim uređajima jeste da imate jednu aplikaciju koja će objediniti sve ostale aplikacije i učiniti da imate unapređeno funkcionisanje.

Nekoliko uređaja koji mogu učiniti vaš dom pametnim

Iako je povezivanje uređaja na jedinstvenu mrežu ponekad veliki izdatak i zaista vas može koštati mnogo novca, ali, postoji nekoliko zanimljivih uređaja koji će vam podariti osećaj pametnog doma uz mnogo manje novca.

Pametni zvučnici

Definitivno najbolje mesto na kojem možete početi sa stvaranjem vašeg pametnog doma. Neki od najboljih pametnih zvučnika na tržištu služi i kao čvor za kontrolu ostalih uređaja. Pametni zvučnici mogu da funkcionišu na dva načina. Prvi jeste da povežete svoj uređaj na Wi-Fi i kontrolišete rad zvučnika koristeći aplikaciju, dok drugi način jeste da upravljate uređajem koristeći dugmiće na istom.

Pametni ekran

Iako je njegova funkcionalnost slična funkcionalnosti pametnog zvučnika, postoji i nekoliko bitnijih razlika. Jedna od ovih razlika jeste ekran osetljiv na dodir koji vam omogućava da kontrolišete i upravljate menijem i da menjate podešavanja jednostavnim dodirom, dok još jedna od prednosti ovog uređaja jeste i kontrola pomoću glasa. Ovakvi ekrani imaju mnogo namena. Pored toga što vam omogućavaju da gledate video sadržaj, takođe, omogućavaju vam da proverite kalendar, sat, kao i da kreirate svoje dnevne liste obaveza i da vas ekran blagovremeno obaveštava o vašim obavezama.

Pametno osvetljenje

Još jedan od načina da učinite vaš dom savremenijim, jeste da postavite pametno osvetljenje, sijalice povezanih na Wi-Fi ili prekidača koje kontrolišete aplikacijom ili glasovnom komandom uz pomoću zvučnika ili pametnog ekrana. Prednost ovakvog osvetljenja jeste što možete da promenite jačinu svetlosti, izaberete boju koja će se najbolje uklapati u vaš prostor ili čak implementirati automatizovano osvetljenje koje će vam omogućiti promenu jačine svetlosti u zavisnosti od doba dana.

Pametni termostati

Cilj pametnih uređaja i njihova primarna namena jeste da učine vaš život jednostavnijim, zato, ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg ne bi dodali pametni termostat u vaš “pametni” stan. Prednost pametnog termostata jeste kontrola temperature u svakoj od soba koristeći vaš pametni telefon ili tablet. Pored toga, ovakvi termostati mogu naučiti vaši rutinu i podesiti temperaturu u skladu sa vašim potrebama.

Kada započnete sa stvaranjem pametnog doma, moguće je da ćete u svoj dom primiti kamere i mikrofone. Stoga, bitno je da koristite jake lozinke i da kupite pametne uređaje od brendova koje imaju dobru reputaciju i pozitivne komentare. Neki od najpoznatijih proizvođača pametnih uređaja omogućavaju vam da koristite dvostepenu proveru naloga, što predstavlja još jedan sloj zaštite i koji će vam omogućiti da dodatno zaštite svoj dom od elektronskih napada.