BEOGRAD – Ministarstvo prosvete objavilo je danas rešenja za test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nedugo pošto što je završni ispit okončan u 11 sati.

Svi mali maturanti koji su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika moći će da vide “ključ”, odnosno rešenja, i time procene koliko su uspeha imali na testu.

Rešenja su dostupna na sledećem sajtu: https://prosveta.gov.rs/vesti/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-5/

Ispit je moglo da polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su
obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Odrasli će sve testove polagati 18. juna.

Sutra će se za sve male maturante održati test iz matematike, a prekosutra iz izbornog predmeta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije za Tanjug da su sve preduzeli da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou.

“Zadaci će biti kao i ovih godina po težini – osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu”, navela je ministarka.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

indeksonline.rs/Tanjug