BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

RHMZ je najavio narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče, za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga kao i crveni meteoalarm u ponedeljak, 3. juna, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se prognozira, sutra će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupnog grada (prečnika > 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, kako de navodi u saopštenju, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama.

Napominju da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.

indeksonline.rs/Tanjug