BEOGRAD – U Nastavnom centru “Makiš” danas je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih najviših državnih zvaničnika, počela centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Raport Vučiću je predao pukovnik policije Dragan Vasiljević.

Nakon raporta, predsednik Srbije je, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Ivice Dačića, pozdravio pripadnike policije.

Tokom svečanosti građani će imati prilike da vide prikaz sposobnosti svih jedinica policije kao i deo opreme i vozila koji policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a najmlađi da se upoznaju sa policajcima koji brinu o njihovoj bezbednosti.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

U sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić jutros je položio lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.

Dačić je juče pozvao sve građane da dođu na “Makiš” da vide sa čime država raspolaže, jer je, kako je rekao, jaka policija, pored jake vojske, garant snage i bezbednosti zemlje.

“Nema jake države bez jake policije i vojske. Mislim da je u 12 godina, od kada postoji ova vlast, veoma mnogo urađeno na tome.

I statistički podaci govore o tome koliko su bolji rezultati u ostvarivanju tih funkcija nego što je to bilo, na primer, do 2012. godine”, rekao je Dačić Tanjugu.

Konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici različitih organizacionih jedinica MUP-a juče su u sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, tradicionalno svečano prodefilovali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana.

U tradicionalnom defileu učestvovali su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, saobraćajna policija, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova juče je obeležen i u taktično-tehničkim zborovima u Pančevu, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima u Srbiji.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je za Tanjug da će tokom današnjeg dana saobraćaj na Obrenovačkom drumu biti privremeno obustavljen do 15 časova.

“Za građane koji budu želeli da dođu biće obezbeđen parking na prostoru kod ePlanete i kod Mega Maksi Ada marketa. Druga varijanta je da se ulicom Bore Stankovića priđe bliže sa druge strane Makiša, tako da smo obezbedili dovoljnu količinu parkinga”, naveo je Radenković.

indeksonline.rs/Tanjug