Omladinci fudbalskog superligaša Novog Pazara zauzeli su deveto mesto u Omladinskoj ligi Srbije 2023/24, dok pazarski kadeti nisu uspeli da se domognu elitnog statusa kroz takmičenje na nivou Zapadne Srbije.

Adetunđi Rasak Adešina i Kemal Koničanin debitovali su u Super ligi Srbije tokom prošle sezone, a od pazarskih omladinaca njihovim stopama krenuli su Žulijus Eđike Opara, Daris Karišik, Irfan Kahrović, Lusijano Sančez i Mirza Prguda.

“Puno je tu dobrih igrača, koji će brzo dospeti u prvi plan. Zadovoljni smo postignutim. Žao mi je što se kadeti nisu plasirali u Kadetsku ligu Srbije, koju po svemu zaslužujemo. Mačva je imala više sreće”, rekao je sekretar omladinske škole Pazaraca Adnan Mecinović.

On je naveo da se Novi Pazar tokom godine takmičio sa 11 mlađih selekcija.

“Odigrali smo 244 utakmice. Imamo prateće selekcije, koje su izuzetno kvalitetne. I kadeti Jošanice sada su u najjačoj ligi Zapadne Srbije. Imamo dve dobre ekipe za igrački razvoj i borbu za visok plasman. To je 40 kvalitetnih momaka rođenih 2008. i 2009. godine. Sa obe ekipe pojurićemo viši rang”, najavio je Mecinović.

Adešina i Opara kao preporuka

Ponuda u regionu je velika, ali stižu i mladi igrači sa afričkog kontinenta. Novopazarci su u prethodne dve sezone imali pozitivna iskustva.

“Postali smo primamljiva destinacija. Adešina i Opara su nam najbolja preporuka. Zovu nas sa svih strana. U pitanju su reprezentativci mlađih selekcija Bosne i Hercegovine, takođe i Crne Gore. Imamo kostur omladinske ekipe. Popunićemo to što nam treba. Siguran sam da ćemo biti među tri, četiri najbolja tima u Omladinskoj ligi Srbije”, naveo je Mecinović.

Sekretar omladinske škole Novog Pazara pozvao je talentovane dečake da ne žure sa odlaskom iz rodnog grada.

“Želja nam je da iz ove sredine proizvedemo najbolje. Tokom 2023. i 2024. vratilo nam se 25 dečaka, mahom iz Beograda. Naš adut je kvalitetno takmičenje. Ima prostora za napredak. Momci iz naše klase 2004 izborili su sa Jošanicom opstanak u Srpskoj ligi Zapad. To daje prostor novim generacijama”, zaključio je Mecinović.