NOVI PAZAR – Izložba „Teatar skulpture“ vajara Đorđa Aralice sinoć je otvorena u muzeju „Ras“ u Novom Pazaru. Izložba predstavlja ciklus od osam skulptura galerijskog formata. U pitanju su novonastali ali i niz ranijih umetnikovih radova od nerđajućeg čelika, koji su bili praćeni grafičkim, fotografskim i video materijalom.

U skladu sa autorovom poetikom, tematski okvir celokupne izložbe kreće se u dva paralelna narativna toka, jedan je u sferi urbane tradicije, koja obezbeđuje širi okvir za drugi tok koji se oslanja na umetnikov individualni doživljaj stvarnosti.

“Moje skulpture mogu da imaju više oblika. One su interaktivne, možete da ih pomerate, znači bezgraničan broj položaja može da zauzimaju. Moja interpretacija predmeta je iz svakodnevnog života. Na primer, to su lopte. Lopte sam doneo, a imam i druge oblike. sve skulpture su rađene od brohoma, odnosnonerđajućeg čelika, objasnio je vajar Đorđa Aralica.

Bliski, tradicionalni ambijent Muzej Ras” upotrebljen je kao scenografija za postavku u kojoj animirajuća reflektivna površina skulptura od nerđajućeg čelika jednako angažuje posetioce.

“Večeras je ovde osam skulptura rađenih u metalu, inače Đorđe voli da radi i u kamenu i materijalima i medijima. Imamo, takođe i prateći video materijal, likovni materijal i sve ono što dopunjuje ovu izložbu. Mi smo unazad već neko vreme se dogovarali ali sada su se složile kockice tako da smo mogli večeras da sve to realizujemo”, kazala je istoričar umetnosti Svetlana Čeković.

Đorđe Aralica je vajarstvo diplomirao na FLU u Beogradu i član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izložba će trajati do 10. Jula.

 

Indeksonline/RTVNP