BERLIN – Nemačka policija istražuje 16 osoba osumnjičenih da su uzvikivali nacističke slogane u minhenskoj pivnici, navodi se u današnjem saopštenju policije.

U utorak uveče je prijavljeno da je 26-godišnji muškarac pokazao gest i skandirao slogan povezan sa ”zabranjenim organizacijama“, a ostatak grupe se navodno pridružio, saopštila je policija.

Lokalni mediji su izvestili da je grupa nekoliko puta uzvikivala nacistički pozdrav ”Sieg Heil“, pozivajući se na svedoka.

U Nemačkoj je upotreba slogana, pozdrava i simbola povezanih sa neustavnim grupama, uključujući Nacističku partiju, nezakonita od kraja Drugog svetskog rata, podseća Rojters.

Nedavno je Nemačku potreslo nekoliko rasističkih incidenata, budući da je krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) stekla popularnost, a posebno u istočnom delu zemlje.

Među njima je i grupa mladih ljudi koji se na video-snimku vide kako skandiraju ”Stranci napolje“ u ekskluzivnom klubu na ostrvu Silt, kao i jedan član AfD-a, koga je sud kaznio zbog upotrebe nacističkog paravojnog slogana.

indeksonline.rs/Tanjug