Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je u zemlji proglašen „crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma“ posle napada na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, a novinar Davor Lukač ovaj čin karakteriše kao postupak države kojim se pokazuje “da se nešto radi”

Dačić je objasnio da će zbog podignutog nivoa bezbednosnih pretnji građani na ulicama videti pojačano prisustvo policije, a da se napad na žandarma sada i zvanično vodi kao teroristički, piše N1.

Kaže da se policijska akcija sada vodi i u Novom Pazaru, gde se obavljaju pretresi lokacija za koje se smatra da bi mogli da imaju veze sa napadom.

Govoreći o napadaču Milošu Žujoviću (Salahudinu) iz Mladenovca, Dačić je rekao da se on preselio u Novi Pazar pošto je promenio veru. U martu ove godine bio je u Upravi za strance sa suprugom, koja je iz Plava u Crnoj Gori.

Ministar je rekao da je teroristički napad sprečen na samom početku i da za sada ne znaju šta su bili motivi i dalji planovi, pošto je počinilac ubijen.

Zakazao ceo sistem, BIA je kriva

Crveni nivo bezbednosnih pretnji uvodi se kada se smatra da je opasnost od terorističkog napada izuzetno visoka ili neposredno nakon realizovanog napada ili pokušaja terorističkog napada i podrazumeva pojačanu kontrolu mesta na kome je proglašen,kao i pojačano prisustvo policije.

Novinar Davor Lukač za „Vreme“ kaže da se ovim ne postiže ništa i da je u pitanju čisto paradiranje pripadnika BIA-e i policije.

„Glavni krivac je BIA. Znali su ko je napadač i znali su da je sumnjiv, a nisu ga kontrolisali. Ovakve ekstremiste je potrebno kontrolisati 24 sata. U normalnim okolnostima, sada bi direktor BIA dao ostavku ili bi ga Vlada smenila“, objašnjava.

On poručuje da „samostrel nije praćka“ i da ne postoji adekvatna kontrola ljudi koji poseduju oružje.

Podignut stepen bezbednosti u RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo je mere bezbednosti na području Republike Srpske, posebno na javnim mestima, prenose banjalučki mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević su u stalnoj komunikaciji sa ministorm unutrašnjih poslova i potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i prvim ljudima Policije Srbije, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se takođe navodi da je stanje bezbednosti na području RS zadovoljavajuće i da građani nemaju razloga za zabrinutost, ali se apeluje da policiji prijave svaku sumnjivu radnju u svom okruženju.

vreme