VAŠINGTON – Sjedinjene Države pozvale su članice Saveta bezbednosti UN da glasaju za nacrt rezolucije koji su dostavile SB, a kojim se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre.

„Izrael je prihvatio ovaj predlog i Savet bezbednosti ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto“, navedeno je u saopštenju Misije SAD pri UN objavljenom kasno u nedelju.

Dodaje se da bi to pomoglo u spasavanju života i zaustavljanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica.

“Članovi Saveta ne bi trebalo da dopuste ovu priliku i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru”, navodi Misija SAD pri UN.

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas, navodi Glas Amerike.

Zvaničnici SAD navode da Izrael prihvata predlog o prekidu vatre koji uključuje prekid borbe, puštanje nekih talaca i palestinskih zatvorenika u Izraelu, dotok humanitarne pomoći u Gazu, povlačenje izraelske vojske iz naseljenih područja u Gazi i povratak palestinskih civila svojim domovima.

Nacrtom rezolucije SAD pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na Hamas, dok istovremeno pozivaju tu grupu i Izrael da u potpunosti sprovedu sporazum o prekidu vatre “bezuslovno i bez odlaganja”, navodi Glas Amerike.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je 31. maja predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas će u Kairu razgovarati sa egipatskim predsednikm Abdulom Fatahom al-Sisijem, a kasnije će se u Izraelu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, u nastojanju da bude postignut prekid vatre u Gazi.

Indeksonline/Tanjug