BEOGRAD – Srbija se nalazi treću godinu zaredom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope, a navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

“Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano sprovodi aktivnosti propisane Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022-2027. godine u cilju poboljšanja materijalnih uslova u zatvorima”, rekao je direktor Uprave Dejan Carević.

On je naveo da se od 2012. godine započelo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata kako bi se rešio problem adekvatnog smeštaja.

“Nema rešenja preko noći jer su u pitanju godine intenzivnog rada kako bi se unapredili uslovi pogotovo u onim zavodima gde i sada imamo neujednačenu opterećenost”, objasnio je Carević.

On je još jednom podsetio da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da to pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2022. po kojem veću popunjenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija i Grčka koje imaju visoku preopterećenost.

“Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije korona virusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju i omogućila im je da koriste ‘Skajp’ i ‘Vajber’ za komunikaciju sa članovima svojih porodica”, podsetio je Carević.

On je naveo da je u novembru 2022. godine otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 lica lišenih slobode gde je postignut “zlatan” standard kad su u pitanju bezbednost, humani aspekt izvršenja kazne, ušteda budžetskih sredstava i primena principa izgradnje pametnih zgrada.

U KPZ za žene u Požarevcu je prošle godine započela izgradnja objekta za 250 lica kako bi se u potpunosti rešilo pitanje smeštaja u jedinom zavodu tog tipa u zemlji budući da je 2019. godine otvoren moderan paviljon za 165 osuđenica, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Dodaje se da je u Okružnom zatvoru u Beogradu završeno renoviranje poslednjeg od ukupno 12 blokova čime stari izgled najveće pritvorske jedinice na Balkanu odlazi u prošlost.

Planirano je da do kraja godine u najvećem zavodu u zemlji, KPZ Sremska Mitrovica, počne izgradnja modernog paviljona za 200 lica pošto je u tom zavodu 2020. godine izgrađen paviljon za smeštaj 320 osuđenika.

Do kraja godine trebalo bi da krenu radovi i na izgradnji još dva paviljona u KPZ Požarevac (Zabela), za smeštaj 432 osuđenika, dok će u KPZ Niš početi radovi na izgradnji zavodske bolnice, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

indeksonline.rs/Tanjug