Srbiju očekuje dolazak saharskog peska i prljave kiše, usled čega se sprema veliko nevreme. Trenutno se nastavlja toplotni talas, prvi u ovoj sezoni, sa temperaturama do 34°C u Srbiji, dok je u Beogradu 32°C. Iako visoke, ove temperature nisu neuobičajene za ovo doba godine.

Jug i istok Evrope, uključujući i Srbiju, pod uticajem su toplih vazdušnih masa sa severa Afrike, dok sever, zapad i jugozapad Evrope osećaju svežinu sa Atlantika. Na granici ove dve vazdušne mase javljaju se jake grmljavine koje zahvataju prostor od Španije, preko Alpa, do Panonske nizije.

U ponedeljak se očekuje prelazak ciklona sa severnog Jadrana preko Panonske nizije, donoseći toplu vazdušnu masu iz severne Afrike. Maksimalne temperature biće do 35°C, u Beogradu do 33-34°C, dok će na severu Vojvodine biti nešto prijatnije. Na severu i istoku Srbije očekuju se povremeni pljuskovi sa grmljavinom.

Nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom nastaviće se i tokom utorka i srede na severu i zapadu Srbije, uz nešto niže temperature. Na jugu i istoku i dalje će biti veoma toplo, u utorak do 34°C, dok će u sredu maksimalne temperature biti ispod 30°C u svim delovima zemlje.

Osim visoke temperature, jugozapadna velika strujanja doneće u Srbiju i čestice saharskog peska. Ova prirodna pojava je retka u letnjim mesecima, ali je očekivana zbog jakih jugozapadnih vetrova koji pesak iz Sahare prenose preko Mediterana u Srbiju.

U narednom periodu lokalne grmljavine stvaraju idealne uslove za kratkotrajno nevreme, praćeno jakom grmljavinom, gradom i obilnim pljuskovima. Ovakve pojave su uobičajene za ovo doba godine i mogu se prognozirati nekoliko dana unapred, dok se tačna lokacija može predvideti sat-dva unapred, omogućavajući ljudima da se sklone. Preporučuje se redovno praćenje upozorenja nadležnih službi.

Od petka se očekuje stabilizacija vremena.

Indeksonline