MINHEN – Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da je ekipa spremna za sutrašnju utakmicu protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva, i da je vreme da nacionalna selekcija napravi iskorak i da se plasira u sledeću fazu takmičenja.

Reprezentacija Srbije sutra igra utakmicu prvog kola grupe C na Evropskom prvenstvu protiv Engleske od 21 čas u Gelzenkirhenu.

“Znamo da startujemo sa jednim od favorita, ali, radili smo dosta da se pripremimo najbolje što možemo i mislim da smo spremni za izazove ispred nje. Sa trenerske strane smo učinili sve da igrači odrade sve treninge na najvišem mogućem nivou i verujem da i oni jedva čekaju da utakmcia počne. U fizičkom smislu i onom taktičkom, uveren sam da smo spremni da se suočimo sa izazovom kakav je Engleska”, izjavio je Stojković na konferenciji za medije.

Srbija posle 24 godina igra EP, to je bilo poslednje prvenstvo na kojem je reprezentacija prošla grupnu fazu nekog velikog takmičenja, u međuvremenu je igrala četiri Svetska prvenstva.

“Neki igrači se nisu ni rodili kad smo bili na Evropskom prvenstvu. Dugo čekamo, mislim da smo zasluženo ovde, mislim da smo uspeli da dovedemo Srbiju u krem fudbala, sad je na nama da napravimo iskorak, a iskorak je da se fokusiramo na ono što predstoje, a to je da pokušamo da uradimo sve, da prvu fazu prođemo uspešno. Ono što mogu da poručim ljudima koji nas podržavaju i vole, daćemo sve od sebe, borićemo se do kraja, da ćemo dati čak i više od maksimuma, to vidim po igračima, vidim da su spremni, kompletan deo priprema odradili bez ijedne reči i bez ijedne zadrške, tako da, sa te strane sam zadovoljan da ću imati igrače zdrave, igrače koji jedva čekaju da pokažu svoj talenat”, rekao je Stojković.

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić smatra da nikad nije bilo veće zajedništvo u timu i da su igrači postali iskusniji i zreliji.

“Veliki broj igrača je igrao na SP i sad EP, mislim da će biti iskustvo od velike važnosti i značaja. Mislim da je zajedništvo nikad veće, neverovatno zajedništvo sad, mislim da je prošlo neko vreme, da su igrači sazreli. Zajedništvo je nikad veće i želimo da pokažemo to na terenu. Englezi su favoriti su za osvajanje turnira, ali to ne mora ništa da znači, fudbal je 11 na 11, videćemo ko će da pobedi”, poručio je Tadić.

Stojković kaže da će utakmica sa Engleskom biti dobra prilika za navijače da uživaju u dobroj utakmici.

“Siguran sam da će sutrašnja utakmica biti dobra prilika za navijače da uživaju, ne vidim opasnost od toga. Ne vidim opasnost od tog odnosa. Zapravo, fudbal je nešto što je posebno za ljude, u čemu ljudi uživaju i siguran sam da će obe strane biti jako srećne što će igrati na stadionu. odbrana Engleske je sa igračima kao što su Voker, Stons, Guehi, Tripije, Rajs, ali dobro. Zaista, to je kvalitetna ekipa, ali pokušaćemo da nađemo naravno šansu da ih ugrozimo, da pronađemo neki put da dođemo do gola.

Stojković je naglasio da Engleska ima talentovanu ekipu koja igra dobar fudbal.

“Za svakog selektora bilo koje reprezentacije nije jednostavno odabrati igrače i postaviti ih u startnoj ekipi, ali Engleska je talentovana kada govorimo o igri Belingema, koji je stvarno veliko ime. Vidite, ako vidite Sterlinga, Rašforda i ostale koji nisu mogli dobiti mesto u 11 najboljih, možete zamisliti kako će biti. Odbrana Engleske je sa igračima kao što su Voker, Stons, Guehi, Tripije, Rajs, ali dobro. Zaista, to je kvalitetna ekipa, ali pokušaćemo da nađemo naravno šansu da ih ugrozimo, da pronađemo neki put da dođemo do gola.

Svi igrači biće na raspolaganju Stojkoviću, reprezentacija Srbije nema zdravstvenih problema kao na SP u Kataru.

“Moje raspoloženje je daleko bolje u odnosu na pre dve godine, jer je tad bilo zaista, nekako mi se čini da smo vodili malu bolnicu u Katar. Bilo je jako teško da neki igrači pruže maksimum zbog povreda, nadam se da će današnji trening proteći u najboljem redu i da ćemo startovati u ful sastavu, velika je razlika u bar mom lično raspoloženju, vidim da su igrači motivisani, vlada atmosfera kakva treba da krasi jedan tim”, rekao je Stojkoivić.

Selektor reprezentacije Srbije poručuje da se ekipa neće povući, već da će pokušati da ugrozi protivnika.

“Što ih ne bismo napali. Mi poštujemo neke stvari, ali prvenstveno poštujemo sebe. Učinićemo sve da utakmicu privedemo kraju kao što želimo, bez obzira na njihov kvalitet, Srbija neće da bude tim koji će da čeka i gleda kako Engleska igra. Trudićemo se da im stvorimo što više problema. Da ne kažem 100 posto, ali 99 odsto znam tim, bilo bi loše da ga ne znam. Znam da oni koji budu istrčali, ali i oni koji budu ušli sa klupe, oni su ti koji su važni i pokreću promene na terenu. Imali smo mnogo analiza, kako znam svoj tim, tako znam i njihov” zaključio je Stojković.

indeksonline.rs/Tanjug