KOSOVSKA MITROVICA – Porodice kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije obeležili su danas, polaganjem venaca pred spomenikom ” Beli anđeo” kod mosta u Kosovskoj Mitrovici, 26 godina od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac Termoelektrane “Obilić”.
Koordinator Udruženja porodica nestalih sa Kosova i Metohije Negovan Mavrić izjavio je da se na današnji dan dogodilo prvo masovno kidnapovanje rudara na Kosovu i Metohiji, zahtevajući od nadležnih da se posle 26 godina konačno rasvetli njihova sudbina.
“Četvrt veka je prošlo, a da mi o njima ništa ne znamo. To je jako tužno i žalosno za porodice i čitavo društvo. Ono što mi zahtevamo je da se sva tela, pogotovo iz masovnih grobnica za koje se zna, predaju porodicama. To bi za nas bio jedan veliki uspeh i to je ono što mi želimo. Svi nešto rade , ali konkretnih rezultata nema” , rekao je Mavrić.
Koordinator Udruženja kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Gračanici Silvana Marinković istakla je da se porodice nestalih svake godine na današnji dan okupljaju u Kosovskoj Mitrovici u nadi da će sledeće godine biti novih informacija o kidnapovanima.
“Ni posle toliko godina mi nismo dobili nikakve informacije, i dalje se traga za 1.650 nestalih. Nažalost, ovo je jedno veliko političko pitanje i verovatno ovde nije u interesu da se razotkrije sudbina nestalih lica”, rekla je Marinković.
Dragiša Kostić iz sela Mađunsko kod Vučitrna, čiji je deda kidnapovan u junu 1999. godine, zahteva od Prištine da konačno preduzme neke korake u skladu sa onima koje preduzima Beograd.
“Beograd ispunjava sve uslove. Jedno se govori u Briselu, dok se drugo radi u Prištini. Šta više Priština želi. To su sve moje kolege, sve sam ih poznavao. Ovo je žalosno”, rekao je Kostić.
Od početka sukoba na Kosovu i Metohiji do danas nije rasvetljena sudbina više od 1600 nestalih.

indeksonline.rs/Tanjug