NOVI PAZAR – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac otvorili su dvodnevnu prezentaciju preventivnog projekta „Karavan bezbednosti saobraćaja“, na Gradskom trgu.

Događaju su prisustvovali Branko Stamatović, vd. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Milan Nikolić, generalni sekretar Auto – moto saveza Srbije, te predstavnici Policijske uprave Novi Pazar.

“Projekat smo simbolično nazvali Karavan bezbednosti saobraćaja, jer je naša zamisao da zajedno sa partnerima obiđemo čitavu zemlju i da u direktnom kontaktu sa građanima doprinesemo unapređenju stavova o bezbednom učešću u saobraćaju, sa posebnim fokusom na bezbednost dece. Želimo da ovo pitanje približimo narodu i to je jedan od ciljeva.

Saobraćaj je jedna od oblasti koja je najviše doprinela razvitku društva, ali istovremeno jedna od oblasti koja odnosi najviše života. Svake godine u našoj zemlji oko 500 osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a gotovo 20.000 bude povređeno.

Za nekog su ovo samo brojevi, ali za hiljade osoba i njihovih porodica to su trenuci koji zauvek menjaju živote. Nažalost, i pored katastrofalnih posledica saobraćajnih nezgoda, često smo kao društvo skloni da svoju bezbednost u saobraćaju uzimamo zagarantovano i često smo stava da se to nama ne može i neće desiti.

Naprotiv, za saobraćajnu nezgodu dovoljan je jedan trenutak nepažnje želimo da delujemo preventivno i detalji u ponašanju učesnika u saobraćaju su važni. Sa nama su partneri, koji nas prate u svim gradovima, sa kojima želimo da zajednički unapređujemo stanje bezbednosti u saobraćaju , ali i da policiju približimo građanima”, rekao je ministar Ivica Dačić u Novom Pazaru.

Nosilac projekta je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su partneri Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije, Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalna samouprava.

Indeksonline