KOSOVSKA MITROVICA – Pripadnici takozvane kosovske policije priveli su sinoć na bistričkom punktu Srbina iz Zvečana L. D. u vezi sa događajima u maju prošle godine ispred opštinske zgrade u Zvečanu, rekao je za Tanjug zamenik komandira tzv. kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

Sinoć oko 19:15, “na magistralnom putu koji vodi ka Leposaviću privedena je jedna osoba srpske nacionalnosti zbog učešća u incidentima u Zvečanu u maju prošle godine”, rekao je Eljšani.

Dodao je da se privedena osoba nalazi na ispitivanju u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice.

“Po završetku ispitivanja, videćemo šta će tužilac da odluči. Hoće li ga pustiti ili ne. To je sada na njima”, kazao je Veton Eljšani.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija 26. maja prošle godine nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom
Potoku i Zvečanu, a posle neuspelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika. Povređeno je više od 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a nakon toga uhapšena su osmorica Srba.

Srbi koji su protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevali su da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

indeksonline.rs/Tanjug