BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je svaki projekat značajan jer doprinosi razoju države, ali da su za Srbiju najvažniji projekti izgradnje brzih pruga jer znače i tehnološki napredak.

Vesić je rekao da je svaka vlast do sada u Srbiji govorila o gradnji brze pruge, ali da niko pre aktuelne vlasti nije po tom pitanju uradio išta.

On je podsetio da je Srbija svoje prve pruge gradila posle dobijanja nezavisnosti, kao i da je 1884. godine krenuo železnički saobraćaj prema Nišu i Zemunu, odnosno ka Budimpešti.

“Kada smo dobili nezavisnost 1878. godine, jedna od stavki u ugovoru koji smo tada dobili od evropskih sila bila je da se izgradi pruga koja je trebalo da poveže Beograd sa Nišem, zatim Niš sa Sofijom, a posle sa Istanbulom i gore prema Budimpešti tako da je u to vreme izgradnja pruga u Srbiji, koje je gradio kralj Milan, značila tehnološki napredak Srbije, povezivanje naše zemlje sa Evropom i dokaz da je Srbija evropska država”, rekao je Vesić za Informer.

Kako je naveo, Srbija se sada vraća izgradnji, ovoga puta brzih pruga koje, kako tvrdi, znače tehnološki napredak.

On je podsetio da je izgrađena brza pruga od Beograda do Novog Sada, a da su u toku radovi na izgradnji brze pruge od Novog Sada do Subotice koja je duga 108 kilometara, što znači da će ukupno imati skoro 184 kilometara brzih pruga.

“Kupili smo pet novih vozova. To su kineski brzi vozovi, a već imamo tri Štadlerova to jest švajcarska brza voza”, kazao je ministar.

Dodao je da će do 2026. godine biti brza pruga između Beograda i Budimpešte, kojom će se voziti u proseku 200 kilometara na sat, odnosno da će putovanje između ta dva grada trajati dva sata i 45 minuta.

Kako je rekao, očekuje da brza pruga od Novog Sada do Subotice bude puštena u saobraćaj krajem novembra ili početkom decembra ove godine i da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta.

Dodao je da gde god da se gradi pruga, u tom delu Srbije dolazi do razvoja.

“Zato je izgradnja infrastrukture koju je inicirao predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić najznačajnija za ravnomeran razvoj zemlje. Od kada znam za sebe, kao što se priča o brzim prugama, priča se i o ravnomernom razvoju Srbije, ali sve te želje su ostale mrtvo slovo na papiru dok ne izgradite infrastrukturu.

Kada je izgradite, tada u to mesto koje je povezano auto-putem, brzom saobraćajnicom, brzom ili rekonstruisanom prugom, imate dolazak stranih investitora, više radnih mesta, veću mobilnost stanovništva”, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, postoje dva načina za borbu protiv ekonomske krize koja vlada u svetu od kojih je jedan da se smanje troškovi, a drugi da se više investira u infrastrukturu kako bi ona postala zamajac privrednog razvoja, te istakao da se Vlada Srbije opredelila za drugi pristup.

Ministar je naveo i da je u Srbiji u aprilu 2024. godine broj građevinskih dozvola bio veći za 38 odsto nego u aprilu prošle godine.

On je dodao da je vrednost građevinskih radova u Srbiji u aprilu bila 76 milijardi dinara što je porast od 7,4 odsto u odnosu na april 2023. godine, te da je zabeležen rast i u tekućim cenama.

“Istovremeno, u Evropskoj uniji je situacija poptuno drugačija, kaže Vesić i između ostalog navodi da je u aprilu ove godine smanjena građevinska aktivnost za 1,1 odsto u evrozoni, a za 0,9 odsto u čitavoj Evropskoj uniji”, rekao je Vesić.

Objasnio je da to znači da je pristup koji je Srbija izabrala dao rezultate, jer je “Srbija je mala zemlja, ali beleži rast svoje građevinske industrije i izgradnju više infrastrukture nego u drugim evropskom zemljama”.

Vesić je rekao i da će Beograd postati još atraktivniji zahvaljujući izgradnji kapaciteta poput nacionalnog stadiona, kao i prostora za međunarodnu izložbu EXPO 2027.

“U Beogradu 2027. godine očekujemo 3,5 miliona turista koji će doći samo zbog EXPO-a i budite sigurni da će mnogi želeti da ponovo dođu u naš grad jer će mnogi od njih prvi put biti u poseti srpskoj prestonici, a to onda znači da postajemo sve atraktivnija destinacija”, naveo je ministar Vesić.

Dodao je da ima mnogo posla u okviru priprema za EXPO, među kojima je izgradnja pruge od Zemun Polja do budućeg nacionalnog stadiona, duge 18 kilometara.

“Srbija će biti poslovni centar sveta 2027. godine kada će u našu zemlju doći 3,5 miliona ljudi samo zbog EXPO-a. To će biti promocija naše zemlje i zaista ne znam kako iko može da kaže da to nije dobro”, zaključio je Vesić.

indeksonline.rs/Tanjug