PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore naložilo je istragu protiv M. K., zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stavnvništva” na području Cavtata 1992. godine, a podgoričke Vijesti pišu da je reč o bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Navodi se da je Katnić juče saslušan u SDT-u u svojstvu osumnjičenog, te da mu se na teret stavlja da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovečno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Dodaju da je Katnić na saslušanju u SDT, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

“Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocene dokaza prikupljenih od nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a i dodaje:

“Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovečno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, telesno povređivao, te vređao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”.

Bivši GST, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vreme ratnih dešavanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

indeksonline.rs/Tanjug