BRISEL – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, gde će danas učestvovati u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, da je tokom dana imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima i najavio da bi Srbija pre kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za ZB.

Vučić je podsetio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom i evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

“Danas je ovo bilo drugačije i strateški veoma važno. I veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Naveo je da su to za nas bili veoma važni i veoma dobri razgovori.
“Ja verujem da ćemo pre kraja godine već imati prve tranše novca iz Agende rasta”, rekao je Vučić.

On je istakao da je to važan signal za nove investitore – da mi dobro radimo svoj posao, jer to je ono što privlači nove investitore.
Vučić je rekao da je tema na svim sastancima bila Agenda rasta i neophodne reforme, kao i jedinstveno tržište.

“Razgovarali smo o tome šta je to što možemo da uradimo, koje su to nedostajuće stvari. Mi imamo još jedan problem koji moramo da rešimo i mislimo da ćemo to rešiti u narednih sedam dana. Bićemo u potpuno spremni i mislim da je to izuzetno dobro ocenjeno i od komesara Varheljija i od Kopmana”, rekao je Vučić.

Kazao je da mi treba da počnemo da rešavamo neke probleme, poput SEPA – Single European Payment Area, to jest Jedinstvene evropske zone plaćanja.

“Takođe tu su i PEM konvencija, posebno zeleni koridori… to su suštinske stvari, razgovarali smo o investicijama, razgovarali smo i o kritičnim mineralnim sirovinama, o mnogo čemu smo danas razgovarali, ako mogu da kažem, mislim da imamo novi zamah i priliku da, da ne kažem ubrzamo proces naših evropskih integracija, možda bi bilo pretenciozno, ali da te odnose učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda. I naravno sad nas čekaju razgovori sa Boreljom i Lajčakom, a onda sa Kurtijem i Boreljom i Lajčakom”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug